”Astra säljs – till någon”

Konjunkturen tar inte riktig fart uppåt, men låga räntor, höga utdelningar och en ökande konsumtionsvilja gör ändå att humöret under Svampen hålls uppe.

– Många bolag har visat att de klarar av att spara. Det syns där försäljningen tar fart, då blir det en rejäl hävstång. Titta på ett bolag som Husqvarna, säger en Tom Ka Gai p�� restaurang East.

– Än så länge står verkstad och stampar men det kommer bli bra på sista raden i bolag som Atlas, Sandvik och Volvo också när försäljningen kommer i gång.

Och en vårkavaj från Brunello Cucinelli har fått upp ögonen för detaljhandeln.

– Nu är den svenska konsumenten riktigt på gång och hon är alltid underskattad. Det finns inget som analytiker är lika dåliga på som att förutse svängningar i konsumtionen, säger kavajen.

– Det har redan skett en omställning och det blir uppenbart i Q2-rapporterna. Jag köper Kappahl, Clas Ohlson och RNB för allt jag är värd.

Företagen drar sig för att investera i maskiner, i stället är det förvärv och fusioner som lockar eftersom det är ett lättare sätt att skaffa tillväxt.

– M&A-boomen har bara börjat. Det blir en hel del spännande affärer efter sommaren, säger ett Lèvres Scintillantes Glossimer från Chanel.

Och Pfizers allt intensivare uppvaktning av Astra Zeneca är förstås på allas läppar.

– Astra blir uppköpt, frågan är bara av vem. Leif Johansson och resten av styrelsen jagar en vit riddare med ljus och lykta, men det har inte varit så lätt. Om de inte lyckas skaka fram någon snart så höjer Pfizer igen och tar över. Det kan inte en Michael Cameron sätta stopp för, säger en splitterny gasolgrill från Weber som invigdes i helgen.

På tal om bud så säger en smårutig skjorta från Brioni att sista ordet inte är sagt i kampen om Cision heller.

– Meltwater har dragit tillbaka sitt bud, men har fortfarande en corner som de vill bli av med. De vill ha mer än 61 kronor, men om GTCR går med på det måste de höja budet på alla aktier. Nu låter GTCR tiden gå för att kringgå reglerna. Som vanligt är det minoriteten som kommer i kläm.

Eftersom nyintroduktionerna har gått så bra på börsen finns det ingen institution som vågar stå utanför nu när det kommer fler noteringar.

– EQT noterar Scandic Hotels i höst. De har köpt Rica Hotels, vuxit sig stora och funnits i portföljen sedan 2007, så EQT längtar efter att göra sig av med innehavet, säger en sidenslips från Hermès.

Även börsklassikern Gränges längtar efter en comeback.

– Deutsche Bank har försökt sälja bolaget till en japan som visade stort intresse. Men det sprack så nu blir det börsen i stället. Deutsche får inte vara med på IPO:n, det säger en del om vad säljaren Orkla tycker om dem som rådgivare, säger en som såg Bukowskis Warhol-fiasko på plats.

Så siar en biljett till Champions League-finalen i Lissabon om vd-skifte i en av storbankerna.

– Jag har väldigt svårt att se Michael Wolf finna sig till rätta i Sumpan när Swedbank flyttar dit. Han lär inte vara kvar länge efter flytten.

Till sist: sågningen av Gripen och Saab i helgen fick investerarna att dumpa aktien i måndags. Men det var förhastat.

– Vi har inte sett det sista i den här affären än. Saab kommer att ligga lågt ett tag för att inte röra upp damm, men sedan kommer man att diskutera alternativ. Det lutar åt en lösning med uthyrning och den kan bli lika lönsam som en ren försäljning, säger en Audermars Piquet och trycker på köpknappen.

Heja Schweiz!

Vad var det de sa?

Söndagslunchen: Solklart köpläge i Scania, sa en söndagslunch på Sturehofs uteservering för två veckor sedan när aktien stod i 185. Enligt lunchen var försäljningen till VW i praktiken klar. I förra veckan fick Volkswagen in över 90 procent och budet på 200 kronor går därför igenom.

Middagsgästen: Pfizer kommer tillbaka med nya bud på Astra, sa en gäst på Fiore när budplanerna blev kända. I helgen försökte Pfizer locka över Astras styrelse genom att höja budet med 55 kronor per aktie.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.