Carmignac-strategen: Amerikansk exceptionalism varar inte för evigt

Tullar, dollarfall och politiskt kaos. Men också nya stimulanser i Europa.
"Där vi tidigare hade nästan uteslutande USA-aktier har vi numera mycket mer diversifierad exponering", säger Carmignac-strategen Kevin Thozet som ser nya möjligheter – och pekar ut bolag på rea.
Kevin Thozet, investeringsstrateg på Carmignac.
Carmignacs strateg Kevin Thozet tror att toppen av osäkerhet är nådd. Foto: Pressbild

När Carmignacs strateg Kevin Thozet precis före årsskiftet pratade med Affärsvärlden trodde han att 2025 skulle präglas av osäkerhet.

Donald Trump aviserade tullar som fick hela världens börser att kollapsa en måndag i april. Flera drog paralleller till svarta måndagen 1987.

Senare samma månad nådde den amerikanska valutan sin lägsta nivå på tre år.

Och för bara en vecka sedan berättade USA:s president att han kommit överens med Kina om att i 90 dagar pausa landets tullar mot varandra. Det satte fart på Wall Street och breda S&P500-indexet rusade 3,3% på en dag.

När Kevin Thozet nu ger sin bild av världsekonomin är “osäkerhet” fortfarande ledordet.

“Men den här gången tror jag faktiskt att vi har nått toppen av osäkerhet”, säger han.

Om Carmignac

Den franska kapitalförvaltaren Carmignac grundades 1989 av Edouard Carmignac, som fortfarande är styrelseordförande i firman.

Totalt förvaltar Carmignac runt 34 mdr euro, motsvarande cirka 391 mdr kronor, och använder sig av 25 olika strategier.

Förvaltningen sker i globala aktier, räntebärande och kredit, diversifierade fonder, alternativa investeringar och sedan nyligen också en private equity-fond.

Ett scenario om USA:s underskott

Strategen ser två mer statiska scenarier som att den rådande osäkerheten kan mynna ut i.

“Det ena är att det så kallade handelskriget förvandlas till ett slags kapitalkrig”, säger han.

“Utöver försörjningskedjorna och tullarna finns det finansiella kedjor som lätt glöms bort. Trump och hans nya administration verkar som besatta av handelsunderskottet, men USA har ett enormt budgetunderskott.”

För helåret 2024 låg USA:s budgetunderskott på 1 800 miljarder dollar, och statsskulden motsvarade över 120% av landets BNP.

“Sådant som betalas av oss andra”, säger Thozet och fortsätter:

“Därför tror jag inte att till exempel Kina kommer vilja hålla fast vid likvida amerikanska tillgångar lika mycket som förr. Jag tror att de gradvis kommer minska sin exponering till fördel för andra reservvalutor och tillgångar.”

Något som enligt strategen skulle pressa den amerikanska dollarn och därmed leda till en importerad inflation i USA. Det är det ena scenariot.

Om Kevin Thozet

Fransk-irländaren och investeringsstrategen har jobbat på Carmignac i fem år. Hans expertis är makroekonomi och är med och utformar firmans huvudsakliga strategier.

De senaste tre åren har han även suttit i bolagets investeringskommitté. För Carmignacs fondförvaltare fungerar kommittén som ett slags bollplank, som bland annat förser dem med marknadsanalyser.

Nya kalla kriget

Det andra scenariot kallar Kevin Thozet för “Kalla kriget 2.0”.

Där dagens handelskrig utvecklas till något likt det under 1900-talet decennier långa kalla kriget. Han tror att USA kommer att börja bygga fler broar till sina historiskt allierade som Europa och Indien – för att isolera Kina.

“Den vägen tror jag är mycket möjlig, och väldigt lik den situation vi var i innan Trump tillträdde.”

Foto: AP Photo/Damian Dovarganes

Europas relation till USA: “Sår som inte läker”

Oavsett utfall är Carmignac-strategen säker på att de senaste månadernas utspel från Trump-administrationen har skadat USA:s relationer med Europa, en lång tid framöver.

“Det har uppstått spänningar mellan Europa och USA som inte kommer försvinna på ett tag. Det är sår som inte läker i första taget”, säger han.

Men det finns också fördelar med den senaste tidens turbulenta miljö, påpekar Thozet. Han tycker att det ofta varit svårt för EU, med sina 27 olika finanspolitiska system, att röra sig i samma riktning.

“Oftast sker det först under mycket besvärliga tider, och det har vi sett nu. Européerna har fått insikten att de måste ta sitt öde i egna händer. Särskilt, tycker jag, efter det fruktansvärda mötet med Trump och Ukrainas president Zelensky.”

Ett exempel är det 500 miljoner euro stora stimulanspaket som Tyskland introducerade i mars, för att främja landets infrastruktur. Det fick storbanken Morgan Stanley att höja sin BNP-prognos för Tyskland med en upprevidering på 40 baspunkter för både i år och 2026.

“Det är ett enormt stimulanspaket och talar för en betydligt större tillväxt för landet”, säger Thozet.

USA: “Har varit exceptionella”

De senaste månaderna har också medfört en slags normalisering av flera stora börsbolag, tycker Thozet. Han säger att även om många av de aktier som gått ned i år är “helt fantastiska”, så handlades somliga tidigare till värderingar som motsvarade ett halvt sekel av framtida vinster.

Han tar upp nederländska litografitillverkaren ASML Holding som exempel men pekar främst mot amerikanska jättar som techbolagen “De magnifika sju”.

“Vi befann oss i en miljö där man talade om ‘amerikansk exceptionalism’. Alla sa att USA var exceptionellt och att det skulle vara för evigt. Men nej”, säger Thozet och fortsätter:

“De har varit exceptionella, men det kommer inte att vara för evigt.”

Vilka geografiska marknader tror Carmignac på nu?

“Värderingarna är mer rättvisa men börsen är ambivalent, så det handlar om en balanserad portfölj. Vi har ökat vår exponering mot Europa och tillväxtmarknader. Självklart har vi fortfarande amerikanska aktier, men där vi tidigare hade nästan uteslutande USA-aktier har vi numera mycket mer diversifierad exponering.”

Foto: Novo Nordisk

Tycker Novo Nordisk är på rea

Finns det några bolag eller sektorer som du tycker är undervärderade, på rea?

Novo Nordisk är ett väldigt billigt bolag. Det handlas visserligen till 14 gånger vinsten men vinsterna väntas öka med 10 till 15% i snitt per år, på lång sikt.”

Det danska läkemedelsbolaget tillverkar bland annat Ozempic, diabetesmedicinen som också blivit populär för viktnedgång. Den har dock en stor konkurrent på andra sidan Atlanten, amerikanska Eli Lilly som vinner marknadsandelar i USA. Konkurrenten utvecklar också en variant av läkemedlet i pillerform i stället för det nuvarande som tas med spruta.

“Efterfrågan är enorm. Diabetes finns överallt, och generellt tycker jag att Eli Lilly har bättre tillgång och distribution jämfört med Novo Nordisk som däremot är bättre positionerad för den globala marknaden.”

Strategen pekar även ut andra europeiska placeringar som streamingjätten Spotify, modebolaget Hermès och det tyska konglomeratet Siemens som andra bolag han också ser fina tillväxtutsikter – även om han inte vill beskriva dem som på rea.

Enligt Thozet bör man vara varsam med konsumentbolag, där osäkerheten fortfarande är hög:

“Vi vet fortfarande inte vad det stora finanspolitiska paketet i USA kommer att innehålla. USA:s ekonomi håller sig stark just nu men det kan snabbt ändras, är min poäng.”

Läs även:
Chefsekonomen varnar: Förtroendet för Fed är hotat

Norska kronan tillbaka till 1992: ”Väldigt mycket negativt just nu”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.