Attendo ökar omsättningen men minskar nettoresultatet

Vård- och omsorgsbolaget Attendo redovisar ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Nettoförlusten ökade.
Attendo ökar omsättningen men minskar nettoresultatet - martin-tiveus-attendo
Martin Tiveus, Attendo.
Omsättningen steg 13,7% till 3 482 miljoner kronor (3 062). Den organiska försäljningstillväxten var 8,2%.

Ebita-resultat blev 142 miljoner kronor (183), med en ebita-marginal på 4,1% (6,0).

Leasejusterat rörelseresultat (ebita), det vill säga ebita enligt tidigare redovisningsstandard, uppgick till 31 miljoner kronor (75), vilket motsvarar en leasejusterad rörelsemarginal på 0,9% (2,4). Underliggande, justerat för effekter av pandemin och andra poster av engångskaraktär, uppskattas resultatet ha ökat med cirka 25 miljoner.

Resultatet efter skatt blev -32 miljoner kronor (-9,0).

Resultat per aktie hamnade på -0,20 kronor (-0,06). Justerat resultat per aktie blev 0,09 kronor (0,26).

”Attendo har haft en stark organisk tillväxt sedan hösten 2021, framförallt drivet av högre priser i Finland i kombination med en normalisering av efterfrågan på äldreboendeplatser i Skandinavien. Med en organisk tillväxt på 8% och en underliggande resultatförbättring var första kvartalet 2022 inget undantag. Samtidigt belastas kvartalet av höga sjuklönekostnader i Finland till följd av den kraftiga smittspridningen, något som succesivt väntas minska men kommer ha fortsatt negativ påverkan på resultatet under andra kvartalet. Marginalen för Attendo-koncernen väntas öka under andra halvåret 2022”, uppger VD Martin Tivéus.

Han fortsätter.

”Vår skandinaviska verksamhet fortsätter att utvecklas stabilt, medan utvecklingen på arbetsmarknaden för vårdpersonal i Finland gör utsikterna på den finska marknaden mer svårbedömda. Vi vidtar flera åtgärder för att förbättra förutsättningarna för personalförsörjningen i Finland. I inledningen av andra kvartalet förvärvade vi ett bolag inriktat på internationell rekrytering av vårdpersonal.”

Situationen i Finland gör att bolaget kan behöva skjuta upp ett finansiellt mål.

”Vårt finansiella mål till 2023 om ett justerat resultat per aktie på minst 4 kronor vilar huvudsakligen på förbättrad beläggning på alla marknader och högre priser i Finland. Därtill finns en potential från M&A. Medan utvecklingen i Skandinavien taktar enligt plan, bedömer vi att de försämrade förutsättningarna för personalförsörjningen i Finland bidrar till ökad osäkerhet avseende både beläggningsutveckling samt personalrelaterade kostnader. Vår bedömning är att vi fortfarande kan nå resultatmålet 2023 men givet utvecklingen i Finland finns det en ökad risk för att tidpunkten förskjuts något”, uppger Attendo-chefen.

Attendo, Mkr Q1-2022 Q1-2021 Förändring
Nettoomsättning 3 482 3 062 13,7%
Organisk försäljningstillväxt, procent 8,2
EBITA 142 183 -22,4%
EBITA-marginal 4,1% 6,0%
EBITA, justerat 31 75 -58,7%
EBITA-marginal, justerat 0,9% 2,4%
Nettoresultat -32 -9,0
Resultat per aktie, kronor -0,20 -0,06
Resultat per aktie, justerat, kronor 0,09 0,26 -65,4%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets