Finalisten Jo-Anna Nordström: ”2023 var vårt riktiga turn-around-år”

Jo-Anna Nordström är chefsjurist och hållbarhetsdirektör på Attendo sedan 2019 och är en av finalisterna till Årets Bolagsjurist 2024 i kategorin Årets Stjärnskott.
Finalisten Jo-Anna Nordström: ”2023 var vårt riktiga turn-around-år” - IMG_15011 jo-anna
Jo-Anna Nordström är chefsjurist och hållbarhetsdirektör på Attendo. Foto: Pressbild

Jo-Anna Nordström gör upp om utmärkelsen Årets Stjärnskott med tre andra finalister.

”Det är jätteroligt. Jag blev förvånad då jag inte är en sån person som följer listor och tycker inte det är superviktigt med att ha mitt namn överst överallt.”

Jo-Anna Nordström är chefsjurist och hållbarhetsdirektör på Attendo. Det innebär att hon har ansvar för alla de stora juridiska frågorna inom hela Attendo-koncernen, det vill säga både Finland, Sverige och Danmark. När hon började arbeta på bolaget fanns det ingen juridikfunktion utan Jo-Anna Nordström har byggt den från grunden.

”När jag kom hade Attendo fått ny VD i Martin Tivéus och CFO i Fredrik Lagercrantz, och vi kom alla från olika miljöer. Att få bygga från grunden med ett nästan helt nytt team var fantastiskt roligt”, säger hon.

Genom att identifiera risker, möjligheter och var bolaget både tjänar och kan förlora pengar kunde pusslet börja läggas. Även tidigare inköp av juridiska tjänster analyserades för att bygga upp en prioritetsordning. Sedan har teamet och arbetet växt. För två år sedan blev Jo-Anna Nordström även ansvarig för hållbarhetsarbetet.

FAKTA: Jo-Anna Nordström

Namn: Jo-Anna Nordström

Gör: Chefsjurist och hållbarhetsdirektör på Attendo

Ålder: 38

Antal år i yrket: 15

Bakgrund: Juristexamen från Uppsala universitet. Även arbetat på Linklaters, Vinge och Investor.

Kuriosa: Kan slå de flesta av mina manliga kollegor i chins.

Varför blev du bolagsjurist?

”Jag började karriären på byrå och trodde länge att jag alltid skulle jobba som en slags konsult eftersom jag gillade att jobba i projekt. Det var fantastiskt roligt, men när jag lånades ut till Investor och sen gick till Attendo så fick jag uppleva något bredare, att leva med mina beslut och stå för dem över en längre period. Att ha det ledarskapet var spännande och där öppnades en ny dörr. Jag tycker det är en oerhört rolig roll där jag får se hela affären och kliva in och både driva och stötta.”

Varför tror du att du är en av finalisterna?

”Jag hoppas att det är för att jag gillar det här med människor, att jobba ihop. För mig handlar det om att vara någon som andra kan lita på och som gör bra saker för andra. Någon som har förmågan att leda andra genom komplexa situationer. Sakkunskap och skarpa analyser är nästan självklara arbetsverktyg om man är jurist, men det är oftast genom människor som man kan skapa förändring.

Hur är din ledarstil?

”Jag försöker vara inkluderande, för vi jobbar som ett team, och komma till jobbet med hög energi och entusiasm. Men arbetet måste också vara också mål- och syftesdrivet. Det är viktigt att påminna sig om varför man gör saker, så att man styr åt rätt håll.”

Vilka är dina styrkor som bolagsjurist?

”Jag är snabb på att sålla i mycket information, eller stökiga omständigheter, och förstår snabbt vad som är viktigt eller måste fattas beslut på. Jag är inte heller rädd för att fatta beslut”, säger Jo-Anna Nordström.

Gjort turn-around

2023 beskriver hon som ett år då Attendo fick tid att jobba på och investera i den egna organisationen.

”Det var vårt riktiga turn-around-år då vi gjorde en stor vändning både finansiellt och operationellt. Vi lyckades med båda och har även fått bra mätningar på både kundnöjdhet och medarbetarnöjdhet”, säger Jo-Anna Nordström.

Vilka utmaningar ser du framöver?

”Att se till att göra rätt saker. Vi lever i en värld med fler och fler stakeholders, fler regleringar, en uppsjö av olika hänsyn och större komplexitet. Då är det skönt att ha kloka jurister med som ser till att det blir en bra balans och man gör rätt saker”, säger hon.

Vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024 tillkännagivs den 24 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.