Här är vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024: ”En extra skål i dag – champagne i morgon”

Vinnarna i Årets Bolagsjurist har korats. Jo-Anna Nordström på Attendo är Årets Stjärnskott och Erik Svärd på H2 Green Steel får utmärkelsen Årets Uppdrag - och Emma Adlerton på Alfa Laval är Årets Bolagsjurist.
Här är vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024: ”En extra skål i dag – champagne i morgon” - DSC_4415
Från vänster: Emma Adlerton, chefsjurist på Alfa Laval, Erik Svärd, bolagsjurist på H2 Green Steel och Jo-Anna Nordström, chefsjurist och hållbarhetsdirektör på Attendo. Foto: Mikael Ingemyr

Emma Adlerton, chefsjurist på Alfa Laval, tar hem utmärkelsen Årets Bolagsjurist 2024. Hon har arbetat på det Lundabaserade bolaget sedan 2008 och leder ett team på 60 personer.

Emma Adlerton, chefsjurist på Alfa Laval, är Årets Bolagsjurist 2024. Foto: Mikael Ingemyr

”Det känns fantastiskt kul och hedrande – större än jag trodde faktiskt! Vi har ju bolagsstämman idag med efterföljande middag, så jag tar en extra skål för mig själv ikväll och sen lite champagne med min man imorgon”, säger hon till Affärsvärlden.

Vad betyder det här priset för dig?

”Det är ju helt klart ett erkännande av att mitt arbete gör skillnad, att jag påverkar och det är superkul”, säger Emma Adlerton.

JURYNS MOTIVERING: ÅRETS BOLAGSJURIST

Årets Bolagsjurist är en chefsjurist som med gedigen yrkesskicklighet skapat betydande värden i ett ledande globalt industribolag i stark utveckling.

Med pragmatism, framåtanda och exceptionell juridisk skärpa har Årets Bolagsjurist byggt upp en juridisk och kommersiell struktur som spelat en avgörande roll för den tillväxt och transformation som kännetecknat bolaget de senaste åren. Ett ledarskap, som burit en instrumentell påverkan på bolaget och affären som helhet.

Som huvudarkitekt för flera av verksamhetens mest affärspåverkande delar sätter Årets Bolagsjurist förutsättningarna för framväxt i ett ledande svenskt industribolag, för såväl nutid som framtid.

Årets Stjärnskott

I kategorin Årets Stjärnskott tar Jo-Anna Nordström, chefsjurist och hållbarhetsdirektör på Attendo, hem utmärkelsen. För henne var 2023 ett riktigt turn-around-år. På frågan om hur det känns att ta emot utmärkelsen, svarar hon:

Årets Stjärnskott är Jo-Anna Nordström, chefsjurist och hållbarhetsdirektör på Attendo, Foto: Mikael Ingemyr

”Fantastiskt roligt! Jag är så tacksam för att ha fått möjlighet att göra den här resan hittills, och nu få kallas stjärnskott för det – wow. Jag ska fira med bubbel och med en ordentlig kram till alla inblandade, och naturligtvis fira hela teamet imorgon”, berättar Jo-Anna Nordström.

För henne är utmärkelsen en ”varm bekräftelse”.

”Jag tar den med mig som en varm bekräftelse och inspiration till att fortsätta bygga och utvecklas. Och, inte minst, som ett kvitto på att man som jurist har en viktig roll att spela i att utveckla ett bolag”, säger Jo-Anna Nordström.

JURYNS MOTIVERING: ÅRETS STJÄRNSKOTT

Årets Stjärnskott är en driven och mångsidig jurist som byggt upp bolagets och koncernens juridiska funktion från scratch. Med energi, skicklighet och gott omdöme navigerar Årets Stjärnskott inom ett brett spektrum av juridiska områden, och har kommit att bli en nyckelperson för bolagets verksamhet med över 30 000 anställda.

Som chefsjurist har Årets Stjärnskott bistått bolaget inom en rad strategiska områden, där skärningspunkten mellan juridik och affär spelat en viktig roll för verksamhetens utveckling och positionering.

Årets Stjärnskott delas ut till en jurist med tydlig framåtanda, som visar en stark potential att utvecklas ytterligare i rollen. Mottagaren av Årets Stjärnskott personifierar detta mycket väl.

Årets Uppdrag

Utmärkelsen Årets Uppdrag går till Erik Svärd, bolagsjurist på H2 Green Steel. Han har varit på bolaget sedan 2021 och ska fira utmärkelsen i vattnet, berättar han.

Utmärkelsen Årets Uppdrag gick till Erik Svärd som är bolagsjurist på H2 Green Steel. Foto: Mikael Ingemyr.

”Det känns väldigt kul! Passar på att fira med lite kalla bad i havet på västkusten till helgen”, säger Erik Svärd.

På Affärsvärldens fråga om vad utmärkelsen Årets Uppdrag betyder för honom, svarar H2 Green Steel-juristen så här:

”Jag tycker det är en jättefin utmärkelse som betyder mycket för mig och det känns kul att kunna ta emot det som representant för hela teamets insatser”, säger Erik Svärd.

JURYNS MOTIVERING: ÅRETS UPPDRAG

Mottagaren av Årets Uppdrag har spelat en avgörande roll i att sätta finansieringen på plats i en på många sätt transformerande affär.

Under 2023 genomförs en rekordstor kapitalresning, som ska möjliggöra bolagets fortsatta resa såväl som en ny fossilfri svensk industri.

Kapitalresningen på närmare 6,2 miljarder euro är den största i Europa under föregående år, och en av de största i Europa någonsin. Affären utgör starten för en ny väg inom svensk och europeisk industri med framtida påverkan på samhälle, näringsliv och hållbarhet.

Med lösningsfokus, ödmjukhet och affärsmässig fingertoppskänsla har mottagaren av Årets Uppdrag varit en konstruktiv ledare under en komplex process med ett betydande antal nationella och globala intressenter. Genom att accelerera utfasningen av fossila bränslen, bidrar mottagaren av Årets Uppdrag till att sätta riktningen för morgondagens industri med grön omställning i fokus.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG