Bilia föreslår utdelning efter omvänd vinstvarning

Bilhandlarbolaget Bilia förväntar sig för fjärde kvartalet 2020 rapportera ett operativt rörelseresultat respektive ett rörelseresultat belastat med omstruktureringskostnader, som väsentligen överstiger marknadens förväntningar. Det framgår av ett pressmeddelande.
Bilias VD Per Avander.
Bilias VD Per Avander. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det operativa rörelseresultatet, exklusive jämförelsestörande poster, förväntas uppgå till cirka 575 miljoner kronor, jämfört med 415 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2019. Rörelseresultatet förväntas, inklusive omstruktureringskostnader om cirka 110 miljoner kronor, uppgå till cirka 440 miljoner kronor, jämfört med 370 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2019.

Omstruktureringskostnaderna om cirka 110 miljoner kronor är framför allt hänförliga till Volvo Cars uppsägning av Bilias återförsäljaravtal. Samt nedläggning av tre av totalt sju anläggningar i Tyskland. Kostnaderna relaterat till Volvo Cars uppsägning av återförsäljaravtalen utgör en första bedömning av kostnaderna för att genomföra en omstrukturering av verksamheten. Diskussioner som förs med Volvo Cars avseende betydelse och omfattning av uppsägningarna är i ett inledande skede, varför det i nuläget ej är möjligt att uppskatta slutlig finansiell påverkan för Bilia.

Siffrorna är preliminära och inte reviderade av bolagets revisor. Fullständig information kommer att redovisas i samband med Bilias ordinarie bokslutskommuniké den 11 februari.

Bilias styrelse och VD avser föreslå årsstämman 2021 en ordinarie utdelning på 6,00 kronor per aktie. Föregående års föreslagna utdelning om 5,25 kronor drogs tillbaka av styrelsen före årsstämman 2020 på grund av osäkerheten relaterat till covid-19-pandemin. Utdelningsförslaget om 6,00 kronor per aktie är i linje med koncernens mål att utdela minst 50 procent av vinst per aktie till bolagets aktieägare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets