Investmentbolag
Analytikernas dom för investmentbolagen – och viktigaste innehaven
Afv kan nu berätta hur analytikerkåren ser på investmentbolagen - och deras viktigaste innehav. Vitrolife och Volvo tillhör de mest populära kärninnehaven medan analytikerna höjer ett varningens finger för Avanza.
Vissa investmentbolag är starkt förenade med vissa portföljinnehav – Creades med Avanza, Industrivärden med Volvo och Investor med Atlas Copco till exempel. Men vad tycker analytikerna egentligen? Ska man köpa investmentbolagen, eller kanske deras viktigaste innehav?
Ingen uppsida i investmentbolagen
Industrivärden, Investor och Lundbergföretagen handlas i linje med analytikernas genomsnittliga riktkurser. Analytikerna ser alltså ingen uppsida i dessa. Ännu värre är det i Latour, som handlas 7,5% högre än den genomsnittliga riktkursen.
Pessimismen speglar sig i analytikerråden. Endast Investor har köpråd bland de fyra stora investmentbolagen – men bara tre av åtta analytiker tycker att aktien är köpvärd. Jätteportföljen under VD Christian Cederholm ser också tråkig ut i analytikernas perspektiv. Inget av de fyra största innehaven har någon uppsida. Dessa motsvarar cirka 50% av substansvärdet i Investor, enligt Ibindex.
Kinnevik går emot strömmen och har istället 24% uppsida, enligt analytikerkåren. Sex av sju analytiker sätter köp på Kinnevik-aktien som rasat de senaste åren. Kinneviks uppsida måste härledas till bolagets onoterade portfölj då jätteinnhavet Tele2 förväntas säljas i sin helhet under det tredje kvartalet.
Innehaven med uppsida
Bland investmentbolagens kärninnehav ser analytikerna störst uppsida i Bure-bolaget Vitrolife där analytikerna tror att aktien kan stiga 35%. Medicinteknikbolaget följs av tre analytiker, varav två sätter köp och en är neutral. I januari skrev Afv:s Björn Rydell att värderingen var ansträngd i relation till huvudkonkurrenten Cooper Companies och satte ett neutralt råd. Bure äger 16% av Vitrolife och utgör ca 15% av investmentbolagets portfölj.
Efter Vitrolife är det Industrivärdens Volvo och Öresunds Bilia som tilltalar analytikerna mest. Lastbilsjätten har tolv köprekommendationer och en genomsnittlig riktkurs som är 19% högre än dagens. Volvo utgör hela 32% av Industrivärdens portfölj.
Motsvarande uppsida för Bilia uppgår till 14% men följs av endast två analytiker. Gustav Linder, VD för Öresund, har allokerat 28% av Öresunds portfölj i bilåterförsäljaren.
Investors Astra Zeneca och Fredrik Lundbergs Handelsbanken toppar vår lista vad gäller antalet köpråd. Trots det är uppsidan klen – ingen alls i läkemedelsjätten och 6% i Handelsbanken.
Akta dig för dessa
Investmentbolaget Linc har en bra månad bakom sig. Innehavet Calliditas har rusat mer än 80% på ett bud från japanska Asahi Kasei Corporation. ABG-analytikern Sten Gustafsson lyter dock ett varningens finger för Lincs största innehav Medcap, vars aktie dubblats det senaste året. Analytyikern har en riktkurs som ligger ca 15% under dagens nivå. Det är sämst på vår lista över investmentbolagen och deras viktigaste innehav.
Nätmäklaren Avanza har störst nedsida efter Medcap. Hela 43% av Sven Hagströmmers Creades portfölj utgörs av Avanza-aktier. Innehavet kan sjunka 13% om analytikernas genomsnittliga riktkurs nås. Bolaget följs av 13 analytiker. Fyra av dem har utfärdat säljråd och åtta är neutrala till Avanza.
Nedan hittar du vår sammanställning av vad analytikerna tycker om investmentbolagen och deras viktigaste innehav.
Läs också:
Fredrik Lundberg om köpen: “Tror att tajmingen är bra – aktierna är billiga”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.