Bilindustrin gasar på

Ökad global försäljning av personbilar ger bilindustrin utrymme för en högre växel.

Fordonsindustrin är en viktig sektor i Europa. Ungefär en fjärdedel av det totala antalet bilar globalt sett tillverkas inom EU-länderna och närmare 13 miljoner sysselsätts inom bilindustrin som står för 7 procent av EU:s BNP.

Sedan finanskrisens dagar har antalet sålda personbilar minskat. Under 2008 såldes det 20 miljoner bilar i Europa. I fjol hade försäljningen minskat till 17,3 miljoner, motsvarande en nedgång med 13,5 procent under en femårsperiod. Överkapaciteten blev ett faktum och många tillverkare tvingades till stora omställningar. Värst drabbades Frankrike och Italien.

För att få industrin att överleva har statliga subventioner hjälpt många biltillverkare. En och annan fabrik har lagts ned, men i stort lever bilindustrin vidare med stor överkapacitet. PSA Peugeot Citroën är en av få tillverkare som tvingats stänga fabriker. Andra som lever med kniven på strupen är tyska Opel och italienska Fiat.

Under fjolåret förbättrades sentimentet för ekonomin i Europa, och prognoserna för bilförsäljning har justerats upp. Flera tillverkare som tyska BMW, Mercedes och Audi har under senare tid visat starka siffror.

Globalt väntas bilförsäljningen under 2014 öka med 4 procent, enligt Morgan Stanley. Asien väntas stå för den största ökningen med en uppgång på närmare 6 procent.

Även Västeuropa och Nordamerika bedöms få en positiv utveckling. Däremot är det fortsatt motigt i Sydamerika med förväntad minskad försäljning i både Argentina och Brasilien. En fortsatt trög utveckling ser det även ut att bli i Östeuropa där Ryssland och Turkiet utgör bromsklossar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.