Börsen: Ingen glädjeyra efter Nasdaq

Stockholmsbörsen öppnade uppåt men lyftet blev betydligt beskedligare än de nästan 6 procent Nasdaq steg med på onsdagen. Trots trygga besked från Cisco blev det inte heller något telekomrally. SAX-index steg med 0,9 procent.

Både för konjunkturen och telekombolagen kom det glädjande besked från USA på onsdagen. Bush-administrationens begäran om ett stimulanspaket på 60-75 miljarder dollar togs väl emot även om det var den allmänna uppfattningen redan innan beskedet.

Riktigt oväntat var dock det lugnande beskedet från Ciscos VD John Chambers att han är ”mycket komfortabel” med analytikernas vinst- och försäljningsprognoser för bolagets första kvartal som avslutas 27 oktober.

Smolk i bägaren för investerarna i Ericsson och Nokia var att onsdagen också bjöd på beska besked från amerikanska operatörsjätten AT&T. Bolaget drar ned på sina investeringar 2002. Dagens Industri skriver i dagens pappersupplaga att Ericsson samarbete med Microsoft är på väg att läggas ned. Placerarna värderade de positiva och negativa nyheterna lika och Ericssonaktien var oförändrad på 37,50 kronor. Nokia lyckades kravla sig upp 1 procent till 171,50 kronor.

Telia är inne i en positiv trend och steg ytterligare 2 procent till 48,80 kronor. Även Tele2 som kommunicerade nedskärningar om 65 personer på torsdagen steg med 2 procent. Europolitan fick nöja sig med 1 procents uppgång.

Av de större IT-aktierna hade Tietoenator bäst utveckling och steg med 3 procent till 218,50 kronor. Affärssystemföretagen fick se sina kurser krympa ihop. Intentia allra mest och kursen rasade med 6 procent till 37,50 kronor. Konkurrenterna IBS och IFS föll med 4 respektive 3 procent.

Backade gjorde också internetkonsulten Adcore som hotas av en skuld på 50 Mkr till de aktieägare i Connecta som aldrig accepterade samgåendet med Information Highway. Aktien föll 5 procent till 40 öre.

Switchcoreaktien backade med 6 procent till 5,80 kronor. Två kunder har avbokat sina order och Switchcores orderbok ligger därför något under bolagets mål om 20 000 enheter.

De konjunkturkänsliga exportbolagen fick bränsle av det amerikanska stimulanspaketet och Electrolux och SSAB gick starkt. Vitvarujätten steg med 2 procent till 114,50 kronor och stålbolaget med 3 procent till 75 kronor.

Läkemedelsbolagen följde den globala trenden och föll efter vinstvarning från Eli Lilly. Astra Zeneca backade med 2 procent till 287,50 kronor. Placerarna skonade Pharmacia och aktien var oförändrad på 435,50 kronor.

Boss Media har lyckas sälja ytterligare en licens för onlinecasino. Denna gång till den brittiska vadslagningsfirman Victor Chandler Group. Placerarna fick upp ögonen för aktien och gillade vad de såg. Aktien klättrade med 13 procent till 11,30 kronor.

En attack på Afghanistan närmar sig. Det uppger källor inom Bushadministrationen för ABC News internetutgåva. Enligt ABC är tiden mogen efter det att försvarsminister Donald Rumsfeld avslutar sin diplomatiska rundresa på lördagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.