Brunlid: ”Teknik med jättepotential”
– Vad marknaden suktar efter i dag är tillväxt, och det är inte så lätt att hitta hos de större börsbolagen där omsättningen kanske ökar med 1–2 procent, eller till och med minskar något. Jag har jobbat i tio år med att förvalta vår småbolagsfond, så jag vet att man kan hitta bättre tillväxt om man går nedåt i storlek på bolagen. I småbolagsfonden sätter vi gränsen vid 1 procent av Stockholmsbörsens marknadsvärde, men det blir ändå ganska stora bolag. Därför tyckte vi att det fanns förutsättningar för en fond där vi satte storleken till max 0,1 procent av börsvärdet. Det kommer också fram otroligt många spännande små bolag i Sverige, vi har en miljö där det bildas kluster i Stockholm och de andra storstäderna med ett bra klimat för nystartade bolag och bra samarbeten med universitet och högskolor.
– Det är framför allt bankens lite mer förmögna kunder, minsta insättning är 500 000 kronor. Intresset har varit bra, vi har hittills fått in ungefär 700 miljoner, och tanken är att vi ska stänga fonden för insättningar när vi kommit upp i 2 miljarder, vilket jag tror att vi kommer att nå under första halvan av 2017. Den här kategorin av kunder är ofta pigga på att vara med i nyintroduktioner där det kan vara svårt för enskilda privatpersoner att få relevant tilldelning, och eftersom vi är en prioriterad placerare kan vi lösa det problemet.
– Målet är att fördubbla pengarna på fem års sikt. Det betyder att vi med ränta på ränta-på-ränta-effekten behöver ha en avkastning på i genomsnitt 15 procent per år. Ser man tillbaka historiskt hur det har sett ut för det här segmentet under de senaste 20 åren så borde det vara fullt realistiskt.
– Det är viktigt att det finns ett bra management i form av ledning och styrelse. Givetvis är också affärsmodellen viktig, det finns små bolag som i vissa fall tjänar pengar i stort sett från dag ett, medan andra kan ha en produkt eller ett tjänsteerbjudande där vi ser potentialen på lite längre sikt. Det här är ett ganska stort placeringsuniversum där det finns hundratals tänkbara kandidater, så det är verkligen ingen brist på alternativ.
– Crunchfish är ett Malmöbaserat bolag som noterades i november med en teckningskurs på 15 kronor per aktie, och som vi placerat i. Företaget arbetar med virtual reality– och augmented reality-relaterad teknologi som används för spel och andra typer av digitala upplevelser. Kursen drog iväg 200 procent under de två första handelsdagarna. Därefter har den fallit tillbaka, men kursen ligger fortfarande över emissionskursen. Det här är en teknik som har en jättestor potential i framtiden, och även om Crunchfish är i ett tidigt skede och ännu inte tjänar några pengar har man redan fina kunder som använder tekniken.
– Ett annat innehav är Nepa som noterades under våren i fjol, och som jobbar med det som kallas big data och beteendevetenskap. Många storföretag sitter på enorma mängder med data kring kundernas beteenden som de inte alltid vet hur de ska hantera, och det är detta som Nepa kan lösa. Bolaget har till exempel Ikea som kund och kan då hjälpa till med att exempelvis förklara varför det säljs mer på sängavdelningen på Ikea i Barkarby än i Kungens Kurva. Denna potential i Nepa gör att de redan öppnat kontor i New York eftersom bolaget känner ett tryck från kunderna att följa med dem internationellt.
– Även ljudboksbolaget Storytel har en spännande affärsmodell. De gjorde ett bra förvärv under 2016 när de köpte Norstedts och därmed försäkrade sig om deras rättigheter, samtidigt har de en god internationell expansion.
Text: Erik Aronsson
Christian Brunlid
Förvaltar: Handelsbanken Microcap Sverige.
Förvaltat kapital: Cirka 700 Mkr.
Avkastning sedan starten i december: Cirka +1 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.