Bygganalytiker: Peabs rapport motiverar kursuppgång

Efter att byggbolaget släppt sin delårsrapport har Peab-aktien inlett nedåt på fredagen. En bygganalytiker anser att nedgången är förståelig ur ett vinsthemtagningsperspektiv, men menar att rapporten snarare motiverar en mindre kursuppgång.

Peabs delårsrapport för det andra kvartalet är som helhet ”svagt positiv” trots den ”klart sämre än väntade” orderingång som uppvisades. Den största positiva överraskningen är marginalåterhämtningen i byggverksamheten.

Kursreaktionen med initial nedgång på cirka 3 procent är förståelig ur ett vinsthemtagningsperspektiv men rapporten motiverar snarare en mindre kursuppgång. Detta då byggbolaget avvikit ”på rätt ställen”.

Det uppger en bygganalytiker till SIX News precis efter börsöppning på fredagen. Peab rapporterade vid åttatiden på morgonen samma dag.

”När man gjort det här stora omstruktureringsprogrammet och tagit engångskostnaderna är det klart positivt att man faktiskt också kan se effekter av det i andra kvartalet. Även att bostadsutvecklingen har bättre marginaler än vi räknat med är positivt.”

När det gäller projektutvecklingen totalt är utvecklingen däremot sämre än vad analytikern räknat med.

”Man förlorar här pengar på den kommersiella sidan men jag har ännu inte pratat med bolaget vad detta beror på. Ofta är det ju så att där finns en viss kostnad i form av ett visst negativt resultat under de perioder när man inte säljer”, konstaterar han här.

Med det sagt gör den stora volatiliteten inom kommersiell projektutvecklingsverksamhet att analytikern anser att rapportens ”avvikelser är på rätt ställen” ur ett estimatperspektiv – att bygg- och bostadssidan bättre än väntat och att det är just den kommersiella utvecklingen som är sämre.

Känns marknadens initiala kursreaktion rimlig, frågar SIX analytikern när Peab-aktien inlett ned med ungefär 3 procent på börsen.

”Jag tycker att det är lite hårt. Samtidigt är det klart att när aktien gått upp med nästan 30 procent sedan årsskiftet inför rapporten kan det, ur perspektivet ’ok rapport men aktien har gått väldigt bra’, finnas en logik i kursutvecklingen. Men jag tycker att det här är en tillräckligt bra rapport för att aktien ska kunna gå upp ytterligare något”, svarar analytikern SIX.

Vad vill du fråga Peab-ledningen gällande rapportens eventuella luckor?

”Man vill höra lite mer om besparingsprogrammet, vad man förväntar sig för ytterligare effekter. Sedan vill man så klart veta lite mer om hur de ser på marknaderna”, säger analytikern som nu ska Peab-beskeden i detalj.

Peab håller i dag ingen rapportkonferens.

Peab-aktien har som sagt inlett nedåt på fredagen. I skrivande stund, klockan 09.39, noteras aktien till kursen 48,15 procent, -4,2 procent för dagen. Samtidigt noterar totalavkastningsindexet SIX Return Index +0,1 procent för dagen.

Ser man till kvartalsutfallen var Peabs resultat före skatt på 422 miljoner kronor (-604) för det andra kvartalet 2014. Utfallet blev därmed 5 procent sämre än analytikerförväntningarna om i genomsnitt 446 miljoner, enligt SIX News/Inquiry Financials enkät inför rapporten.

Orderingången på 7.591 miljoner kronor (9.941) missade analytikerkonsensus vid 9.615 miljoner kronor rejält.

Peab-vd:n Jesper Göransson uppger i rapporten att den sjunkande orderingången inom Bygg till viss del varit ”en följd av Peabs selektiva strategi avseende orderintag”.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.