”Datorspel säljer bättre än böcker”

David Polfeldt, fikar med Affärsvärlden. Tid: 08.30. Plats: Lilla Kafferosteriet, Baltzarsgatan 24, Malmö. Fika: En kopp svart kaffe.

David Polfeldt trodde att han skulle bli en fattig konstnär när han blev stor. I dag är han vd för dataspelsföretaget Massive ­Entertainment och därmed ansvarig för ­tillblivelsen av ett av fjolårets mest sålda spel globalt: Tom Clancy’s The Division. Spelet sålde för nästan 3 miljarder kronor under de första fem dagarna. Nu väntar uppföljare, och en Hollywoodfilm.

– Det blir allt vanligare att man gör film av datorspel. Ett spel som går bra säljer faktiskt tio gånger mer än vad en framgångsrik bok gör, säger David Polfeldt.

Det är Oscarsbelönade Stephen Gaghan som ska skriva manus och regissera. Skådespelarna Jessica Chastain och Jake Gyllenhaal är kontrakterade. Nu väntar en workshop i Malmö med Stephen Gaghan kring manuset.

Massive Entertainment ägs av franska Ubisoft vilket kanske är förklaringen till att företaget får förhållandevis lite uppmärksamhet i svensk nationell media. Men i Malmö är Massive stadens it-flaggskepp och David Polfeldt dess galjonsfigur. Framgångarna med The Division har fått ägaren att öppna plånboken och ge Polfeldt fria händer att fortsätta utveckla datorspel.

– Vi jobbar såklart med The Division, men även med ett helt annat spel. Jag kan inte berätta vad det nya spelet är, det är förknippat med extremt mycket förväntningar att säga vad man har på gång. Men jag hoppas att vi kan gå ut med det under året, säger han.

Satsningarna innebär att Massive växer så det knakar. I dagsläget har Massive 400 ­anställda, men behöver minst 100 till, nu. Det gör Massive till en av Malmös större, och dessutom snabbast växande, arbets­givare.

– Det går alltid långsammare än man önskar, samtidigt är det en extrem utmaning att växa så snabbt. Folk från hela världen söker jobb här, och vi måste lägga mycket tid på integrering av de nya, säger han.

Massives framgångar inspirerar. David Polfeldt uppger att det i dag finns drygt 20 datorspelsföretag i staden. De utgör toppen av det kreativa och innovativa Malmö som enligt honom får oförtjänt lite uppmärksamhet. Det mesta av rapporteringen från Malmö handlar annars vad han upplever som onyanserad rapportering om flyktingströmmen, segregation och kriminalitet.

– Den sidan av Malmö finns också. Därför har jag startat initiativet Good Malmö som går ut på att samla 150 arbetsgivare som ska projektanställa minst en person i utanförskap under ett år, utan subventioner. Det är jobben och möjligheten att alls komma i kontakt med arbetsgivare som är nyckeln till integration, säger han.

Hittills har 90 företag hakat på initiativet, och David Polfeldt konstaterar nöjt att 90 procent av de projektanställda har fått fast anställning på sina företag.

– Historien om Malmö är en comeback-historia. Jag är övertygad om att andra ­städer om 20 år kommer att besöka oss och fråga hur vi gjorde.

 

Text: Gunnar Wrede

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight