Fyra flaggor i BrightBids företrädesemission

Annonsteknikbolaget BrightBid genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 17,7 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Fyra flaggor i BrightBids företrädesemission - Brightbid huvudägare Christer Fåhraeus
BrightBids styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 20 maj. Till vänster bolagets huvudägare Christer Fåhraeus. Foto: Fårö Capital

BrightBid (tidigare Speqta) har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 17,7 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 3,2 Mkr vilket motsvarar 18% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

Kapitalet går till rörelsekapital för produktutveckling och marknadsexpansion. Parallellt med emissionen ska BrightBid sjösätta ett kostnadsbesparingsprogram. Planen är att spara in 17-24 Mkr på årsbasis, med gradvisa effekter från Q3 2025 fram till Q1 2026 då full genomslagskraft väntas.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen och har inte fått återkoppling från BrightBid på förfrågan att kommentera.

Stor rabatt (initialt)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,73 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 48% (TERP) kontra tio dagars viktad genomsnittskurs innan villkoren publicerades.

Hög emissionskostnad

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

BrightBid räknar med att emissionen kostar 3,2 Mkr, givet att samtliga garanter väljer kontant ersättning. Det motsvarar 18% av emissionsbeloppet och är högt nog för att en flagga ska hissas.

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det framgår inte hur centrala insynspersoner avser agera i emissionen. Det är också otydligt vad som gäller angående den avsiktsförklaring om toppgaranti på 4,4 Mkr som lämnats av huvudägaren FSG Fund II (Christer Fåhraeus). BrightBid har räknat med garantiersättningen från toppgarantin i de totala kostnaderna.

Det är oklart för oss om garantiersättningen frånfaller ifall toppgarantiåtagandet inte behöver tas i anspråk, eller vilken omständighet det är som ger toppgarantin epitetet avsiktsförklaring.

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

BrightBid ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott ungefär vid slutet av sommaren.

Emissionsguiden återkommer sannolikt med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum omkring den 26 maj.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av BrightBids företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Curasight