Det våras för jättesnurran

Intresset för stora utombordare växer, delvis för att det är mindre meckigt.–Folk orkar inte kryp runt i motorrummen längre, säger Marcus Wahlund på båtfirman Seacastle.

Den motorbåtsintresserade känner nog igen hur upptrappningen av hästkrafter på utombordare närmast skenat iväg de senaste åren. Där det för tio år sedan räckte med en utombordare på 200 hästar, kan det i dag sitta ett dubbelmontage på 700 hästkrafter. Mest uppseendeväckande är den amerikanska motortillverkaren Seven Marine vars största motor rymmer hela 627 hästkrafter.

Mikael Mahlberg är redaktör för tidningen Båtnytt och har följt utvecklingen på nära håll. Enligt honom har stora utombordare i allt högre utsträckning ersatt stora inombordare, de senaste fem åren. En utveckling som rimligen borde ha oroat Volvo Penta, vars marknad till del stor ligger i just stora inombordare.

– Jag var nyligen på båtmässan Fort Lauderdale och kunde konstatera att de båtar som tidigare utrustats med inom­bordare från Volvo Penta nu hade montage av utombordare. Det var en väldigt tydlig trend, säger han.

Någon riktigt bra förklaring till utvecklingen ser han dock inte. Båda motor­varianterna har sina för- och nackdelar. När Mahlberg pratar med båtförsäljare konstaterar de dock att kunderna i första hand efterfrågar utombordare, och då anpassas marknaden därefter.

För Volvo Penta, ett företag som är världsledande på inombordsmotorer, blev lösningen att sommaren 2017 förvärva Seven Marine. Företaget är en förhållandevis liten aktör men de tillverkar marknadens största och mest spektakulära utombordare. Det var dock inte storleken på motorerna som avgjorde affären, enligt Johan Carlsson som är teknikchef på Volvo Penta.

– Seven Marine är ett nytt och innovativt företag som har lyckats gå från idé till säljande produkt, delvis tack vare en iögonfallande produkt. Men den viktigaste anledningen till att de passar oss så bra är att vi arbetar på ett liknande sätt, säger han.

Det som Volvo Penta och Seven Marine har gemensamt är att de använder motorblock inköpta från General Motors i sina bensinmotorer. Fördelen med det är att motorer som är utvecklade för bilindustrin ligger i spetsen av teknikutvecklingen. Främst för att det är en större och mer konkurrensutsatt marknad. En annan fördel för de fusionerade bolagen är att de snabbt kunde börja arbeta gemensamt då tekniken bakom bägge företagens motorer i många delar påminner om varandra.

– Vi vill vara en komplett leverantör till våra kunder och då saknades utombordare. Seven Marines utombordare var ett relativt okomplicerat steg att ta i breddandet av våra helhetslösningar för båtar. Vi hade inte sett samma synergifördelar om vi exempelvis köpt en mer traditionell utombordar­tillverkare, säger Johan Carlsson.

Den helhetslösning som han beskriver kallar Volvo Penta Easy Boating. Den innebär i stort att motor, drev, förarsystem med mera, fungerar optimerat tillsammans.

På Lidingö utanför Stockholm ligger båtfirman Seacastle, som säljer båtar med både inom- och utombordare. Marcus Wahlund är marknadsansvarig på Seacastle och han konstaterar att majoriteten av kunderna vill ha en båt försedd med utombordare. Hans erfarenhet är att båt­ägarnas intresse för att själva meka och fixa med motorerna sjunkit markant, och då är utombordaren ett självklart val.

– Folk orkar inte krypa runt i motorrummen längre. Sen ska vi minnas att både service och garantier gör det billigare och enklare att äga en utombordare. Att det finns utombordare som klarar allt större båtar bidrar också till utvecklingen, säger han.

Mikael Mahlberg på Båtnytt är övertygad om att utombordarnas popularitet kommer öka. Han ställer sig dock kritisk till de allt större förbränningsmotorerna och pekar i stället på en framtid för de elektriska motorerna.

– Elmotorer är ekonomiska på ett helt annat sätt. Om man förutsätter att bilindustrin fortsätter att gå mot elmotorer så kommer det snart bli ohållbart att bygga marina förbränningsmotorer, då priset på bränsle kommer att dra iväg när marknaden blir mycket mindre, säger han.

Trots inköpet av Seven Marine är Volvo Penta väl medveten om utvecklingen mot elektrifiering.

– Elmotorer är en stark trend och vi ser framför oss att vi kommer kunna erbjuda det som ett av många alternativ i framtiden. Dock tror vi att förbränningsmotorn kommer att spela en viktig roll långt framöver också, säger Johan Carlsson.

Hanse Thorslund, projektchef för båtmässan Allt för Sjön, tror att utomhusbordare fortsätter att öka i popularitet.

– Det är coolt att visa upp en motor på akterspegeln. Framför allt om den är stor och har många hästkrafter och ännu hellre om det är två eller flera stycken bredvid varandra.

En annan orsak är att båttillverkaren endast behöver tillverka båten och inte välja vilken motor som sitter på den – det överlämnar man till den som säljer båten. Även i Sverige finns flera återförsäljare som har egna avtal med motortillverkarna och det styr mer vilket pris båten får i slutändan.

Att elektrifieringen dröjer inom branschen beror främst på att det krävs mycket kraft att driva fram den, enligt Hanse Thorslund.

– Bilen kan ju rulla eller bromsa till sig kraft till sina batterier vilket inte en båt kan. Däremot kommer säkert kombinationen av el- och fossilmotorer vinna mer mark. Enklare båtar får mer elmotorer om batterierna blir lättare och sjunker i pris.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.