DNB faller på Oslobörsen efter korruptionsmisstankar

Den norska storbanken DNB föll på Oslobörsen i fredagens tidigare handel och var därmed svagaste bankaktie i Norden.

På torsdagseftermiddagen framkom att norska polisens avdelning för ekonomisk brottslighet (Økokrim) har inlett en utredning mot banken i spåren av medieuppgifterna om misstänkta ekonomiska oegentligheter kring en isländsk fiskerikoncern och påstådd korruption i Namibia.

Enligt nyhetsbyrån NTB ska Islands största fiskeribolag Samherji ha använt DNB för att slussa pengar via skatteparadis, samt till en afrikansk tjänsteman som äger ett bolag i Dubai.

“Målet med undersökningen är att utröna vad som skett och om några brottsliga handlingar ägt rum. /…/ Vi är i en tidig fas och kommer inte att ge mer information om undersökningen nu”, sade agerande Økokrim-chefen Hedvig Moe, enligt E24.

DNB handlades vid 10-tiden på fredagen till 156:20 norska kronor på Oslobörsen, en nedgång med 5,6 procent för dagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.