Effektiv hedge i orolig börstid

Efter solida uppgångar på de flesta av världens börser hotas de nu av ett flertal faktorer och möjliga händelser. Det kan vara ett bra läge att skydda en del av vinsterna i väntan på att läget klarnar.

Under sommaren har turbulensen och riskerna kring utvecklingen på världens aktiemarknader tilltagit av ett antal skäl med upptrappningen av handelskonflikten mellan Kina och USA som den kanske tydligaste och mest akuta.

Helgens G7-möte gav inga resultat efter att bråket trappats upp bara dagen innan när Kina aviserade nya tullar på amerikanska varor för 75 miljarder dollar. Trump svarade med samma mynt i ett eskalerande ordbråk där han också uppmanade amerikanska företag att dra sig ur Kina.

Mycket pekar på att en lågkonjunktur är i antågande, och ett handelskrig gör det hela värre. Den amerikanska yield-kurvan är nu inverterad, vilket typiskt sett indikerar en annalkande lågkonjunktur. Enligt amerikanska centralbanken Feds analysverktyg är risken 37 procent för en recession inom två månader.

Till pessimisterna hör brittiska analyshuset Capital Economics, som räknar med att börserna i USA, Tyskland och Storbritannien tappar 5–15 procent fram till årsskiftet som ett resultat av en konjunkturförsvagning.

Samtidigt kan börserna hoppa uppåt om handelskonflikten skulle få ett fredligt slut, och givet ryckigheten hos den amerikanske presidenten är det inte omöjligt, i synnerhet som det är presidentval nästa år och Trump kan svälja förtreten för att få bättre fart på ekonomin. De två tidigare presidenter som misslyckats med att återväljas, Gerald Ford och George Bush, drev kampanj under en ekonomisk försvagning. Men den inverterade räntekurvan kan tolkas på flera sätt. Gavekal Research menar till exempel att den är en bättre indikator på centralbankernas framtida agerande än på konjunkturen och pekar på att den underliggande ekonomiska aktiviteten är rätt bra. Fed-chefen Jerome Powell antydde i fredags i Jackson Hole mycket riktigt att fler sänkningar är att vänta, även om de inte är så många och stora som Trump skulle önska.

Tyskland är ett orosmoln, men skulle den tyska regeringen släppa sin fetischism för en balanserad budget och släppa på den finanspolitiska kranen för att mota lågkonjunkturen, skulle det ge en rejäl skjuts för europeiska aktier.

Turbulent alltså, med övervikt på den negativa sidan. För att skydda sina aktiepositioner finns det några effektiva metoder, förutom att sälja av allt man har, förstås.

Att köpa guld är en traditionell hedge mot en sämre börs och det finns några fonder som i guld och guldproducerande företag. Bäst exponering får man från fonder som till exempel ETFS Physical Gold eller ETFS Swiss Physical Gold som finns tillgängliga i Sverige via XETRA.

Ännu mer direkt är att helt enkelt blanka börsen och det görs bäst via börshandlade fonder, på Stockholmsbörsen kan man köpa XACT Bear med eller utan hävstång, och via Tyskland finns en uppsjö ETF för att blanka till exempel USA-börsen eller Europabörserna via STOXX50.

Har man en del likvida medel i portföljen används de, annars får kapital frigöras och köper man då en ETF med två eller tre gångers hävstång kan mer kapital ligga kvar i den ursprungliga portföljen.

En bear-ETF går på motsatt än marknaden och gör alltså portföljen mer eller mindre marknadsneutral beroende på vad man önskar. Eftersom det är börs-handlade fonder går det också att agera snabbt i andra riktningen om till exempel ett handelsavtal verkar vara på gång.

Oroligt runt om i världen

Kina – privatkonsumtionen är på väg ned och tyngs av rädsla för ett handelskrig. Ekonomin väntas sakta av i år.

Hongkong – protesterna är än så länge mestadels fredliga, men skulle det ändra sig och Peking går till våldsam motattack kan läget bli allvarligt. Om västerlänningar dödas i oroligheter som liknar dem 1989 (det bor till exempel 300 000 kanadensare i Hongkong) lär svaret från väst bli skarpt med till exempel teknologiembargo.

Indien – Modi har hittills haft svårt att få fart på ekonomin och verkar mest intresserad av en hindunationalistisk agenda, därav agerandet i Kashmir.

USA – går mot en avmattning, och får Trump ingen hjälp från Fed kan han försöka med ytterligare skattesänkningar. Svårt att få igenom kongressen, men skulle gynna aktier.

Tyskland – allt fler signaler om en lågkonjunktur. Stora frågan är hur Berlin svarar. Stora gröna investeringar kanske?

Börser upp, räntor ned

Hittills i år har börser runt om i världen dragit iväg, hjälpta av en synkroniserad bred tillväxt och stigande företagsvinster. S&P500 är upp 13,6 procent och Stockholmsbörsen drygt 12 procent (fredag 23/8). Bland de få undantagen finns Hongkong-börsen och Tokyo-börserna, som båda ligger kring nollstrecket. Samtidigt har de långa räntorna kommit ner rejält i såväl USA och Tyskland som Sverige. Bäst har dock guldet gått som ökat med 20 procent bara sedan början av sommaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF