Bostadspriserna stiger: ”En mer tydlig uppgång”

Bostadspriserna i Sverige steg på bred front i april. Det visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).
Bostadspriserna stiger: ”En mer tydlig uppgång” - robert boje visning
Robert Boije. Foto: TT

Som helhet i Sverige steg bostadspriserna med 1,7 procent, vilket innebär att priserna stigit fyra månader i rad och sammanlagt 5,8 procent sedan årsskiftet.

”Vi ser nu också en mer tydlig uppgång i den underliggande trenden, alltså när man justerar prisuppgången för hur mycket priserna normalt brukar ändras vid denna tidpunkt på året och för andra tillfälliga effekter”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Lägenhetspriset steg 1,2 i april, jämfört med villapriserna som steg 1,9 procent. SBAB uppger att ökningen för lägenheter är större än normalt för säsongen.

Samtidigt uppger Boije att en källa till osäkerhet i tolkningen av prisutvecklingen är att gruppen kapitalstarka köpare som varit inne i marknaden en längre tid kan vara överrepresenterade bland de som nu gör affärer.

”Det återstår därför att se vad som händer med priserna framöver i takt med att det historiskt mycket stora utbudet av bostäder ska omsättas”, säger Robert Boije.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.