Fördel Göteborg

Göteborgare gör det stockholmare bara pratar om. Ordnar stora möten. Veckans begivenhet, läkarstämman, hålls i Göteborg. Där placeras också EU:s stora toppmöte i juni.

Idag, onsdag, inleds ett av Sveriges största publika evenemang, läkarstämman med 24.000 deltagare. Under 55 år har Stockholm haft monopol på arrangemanget, men den här gången (liksom 1998) äger konferensen rum i Göteborg, som kan konkurrera med centralt belägna mässlokaler och gott om hotellrum. Inget av detta finns i huvudstaden, som inte minst av detta skäl också gick miste om det stora EU-toppmötet i juni nästa år. Göteborg kunde däremot erbjuda EU-arrangörerna en stor mässhall mitt i stan och Nordens största hotell i direkt anslutning till konferenslokalen.Göteborg har heller inte, som Stockholm, behövt säga nej till ett flertal internationella kongressarrangemang även om 24.000 läkare och sjukvårdsanställda – som förväntas spendera 125 miljoner kronor – är en anspänning även för västkustmetropolen. Stockholm är förvisso inte ensamt om att ha det trångt. Så är fallet också i många andra storstäder. Huvudstäder som London, Paris och Berlin saknar alla den typ av kongresscentrum med tusentals rum som finns i praktiskt taget alla amerikanska storstäder, men också i till exempel Frankfurt. I London är bristen på ändamålsenliga möteslokaler så stor att man nu överväger att för flermiljardbelopp bygga om den nyöppnade millenniedomen.

Världsturismen växer

Ändå är det extra synd att Sverige, och i synnerhet Stockholm, har så stor brist på kapacitet eftersom ”mötesindustrin” beräknas generera ett nettoexportvärde på cirka en miljard kronor. Potentialen torde vara mångfalt större.

Världsturismen, mätt i internationella resor, har under de senaste tio åren ökat med närmare 50 procent, enligt branschorganet World Travel Organization. Hittills har hotell- och konferensverksamhet inte varit någon statusbransch i svenskt näringsliv. Detta är emellertid på väg att ändras. Moderna managementidéer gör nu sitt intåg även i denna sektor, vilket bland annat manifesterades i att chefen för Scandic Hotels, Roland Nilsson, belönades med utmärkelsen Årets Ledare av Affärsvärlden och rekryteringsföretagen Futurestep och Korn/Ferry.

Mötas på Arlanda

Förädlingsvärdet i mötesbranschen är naturligtvis mycket mindre än det är i exempelvis konsultföretag. Men, betonar Ossian Stiernstrand, forskningsansvarig vid Göteborgs turist- och konferensorgan Göteborg & Co, samhällsekonomiskt är det lönsamt med en expanderande mötesindustri.Ett skäl är att personer med låg utbildning ges fler sysselsättningsalternativ. Ett annat är de ekonomiska spridningseffekter som uppstår lokalt. Ett tredje argument är att en riklig flora av evenemang gör orten i fråga mer attraktiv för kvalificerad arbetskraft, vilket på sikt gynnar tillväxten i framtidsbranscher. Dessutom är mötesindustrin en sektor som inte enbart är beroende av lokalisering centralt i storstäderna eller i andra högkostnadslägen. En av Sveriges populäraste konferensanläggningar i dag är Sky City på Arlanda.Bygger på centralstationen

I Stockholm börjar beslutsfattare nu sent omsider att ändra på kapacitetsproblemen. Det finns naturligtvis inga möjligheter att skapa något som ens ligger i närheten av det ”evenemangskluster” som finns i Göteborg (det skulle i så fall innebära att Globen, Älvsjömässan, Gröna Lund och Råsunda låg på rad från Kungsträdgården och upp mot Stureplan). Men Stockholms stad vill nu bygga om den bara drygt 10 år gamla postterminalen i Klara till ett kongresscenter med tillhörande storhotell. Det blir ett dyrt och komplicerat bygge med överdäckning av järnvägen men alternativen är så få – eller obefintliga – att projektet troligtvis dras igång inom kort. Sannolikt kommer det också att byggas fler hotell i huvudstaden.

Golf och hotell

Naturligtvis är potentialen inte obegränsad. Sverige kan aldrig bli något stort resmål för utländska besökare, till följd av klimatet och läget i Europas periferi. Men det är ingen tillfällighet att den amerikanska mötesindustrin växer snabbast i delstater som Florida och Arizona, där en högst speciell infrastruktur, bestående av mastodonthotell, konferenscentra, golfbanor och inte så mycket mer, växer upp nästan var som helst förutsatt att det är nära till en bra flygplats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.