Fortum i miljardaffär – ökar i Uniper

Det finländska kraftbolaget Fortum ökar sin ägarandel i Uniper till drygt 70,5 procent genom ett förvärv av motsvarande drygt 20,5 procent av Uniper för cirka 2,3 miljarder euro, motsvarande ungefär 25 miljarder kronor.

Säljare är Elliott och Knight Vinke.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Fortum har en längre tid försökt komma överens med Uniper om en gemensam väg framåt, men diskussionerna har varje gång slutat utan åtgärder.

“Fortum är övertygat om att denna förändring i Unipers ägarstruktur, liksom en lösning av komplexa förhållanden mellan alla parter, ska leda till en förnyad stabilitet och sätta fokus på verksamheten och möjligheterna framför oss”, skriver Fortum.

Transaktionen finansieras med befintliga kassareserver och kreditfaciliteter.

Affären förutsätter godkännande av myndigheter i Ryssland och USA.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här