HealthCaps kronprins: ”När big pharma vaknar är de inte priskänsliga”

Life science kräver investerare med is i magen, som håller ut en lång tids tystnad i utvecklingsskedet och är beredda på ett binärt utfall efteråt. Max Odlander, son till Björn Odlander som grundade HealthCap, berättar om samarbete över investerargränserna och hur han tänker kring portföljbolag som Bonesupport och Oncopeptides.
HealthCaps kronprins: ”När big pharma vaknar är de inte priskänsliga” - Max Odlander, partner HealthCap
Max Odlander är partner på HealthCap och son till grundaren Björn Odlander.

På en panel av life science-investerare inom onkologi representerar Max Odlander venture capital-firman HealthCap, som hans pappa Björn Odlander grundade 1996. Genom åren har HealthCap investerat i 127 bolag och har idag en portfölj värderad till drygt 5 miljarder kronor. Det största innehavet är Bonesupport.

35-årige Max är partner i bolaget och vill gärna prata om den lyckade affären i mars, då Fusion Therapeutics såldes till AstraZeneca för 25 miljarder kronor. Vi kommer till den, men först måste nyfikenheten stillas om familjeförhållandena:

Det är många fäders dröm att se sin son följa i de egna fotspåren. Är du här av egen fri vilja..?

”Ha ha, ja. Det hände ganska organiskt. Jag känner såklart till HealthCap bättre än de flesta efter att ha vuxit upp med det. Men jag blev inte på något sätt pushad att ta steget in. Jag tyckte life science var intressant men sysslade mer med kapitalförvaltning och generellt affärsmannaskap tidigare”, säger Max Odlander.

Den tyngsta meriten är att han var med i starten av Carneo Alternative Solutions, en fristående kapitalförvaltare inom ramen för Altor-ägda Carnegie. När Carneo efter några år införlivades i investmentbanken klev Odlander av, och blev hösten 2022 rekryterad av HealthCaps Co-Managing Partner Mårten Steen för att fokusera på affärsutveckling och investerarrelationer.

“Det är jättespännande och kul. Sen det här med att jobba med sin far är förstås… Det är bra att vi har olika bakgrunder. Jag respekterar det han kan och han respekterar det jag kan. Det blir en skön dynamik”, säger Max Odlander, vars pappa doktorerade på inflammationernas biokemi.

HealthCaps svenska innehav Kapital % MSEK
Bonesupport 9,9 1 568,7
Vicore Pharma Holding 16,5 317,7
Oncorena Holding onoterat 27,0 58,5
Oncopeptides 17,3 49,5
Doctrin onoterat 23,1 9,2
Källa: Holdings

“Vad händer med mina pengar?”

Du som kom in från en annan värld – vilken är den största skillnaden mellan life science och andra sektorer?

”Cyklerna är mycket längre i biotech och investerare som inte vet det frågar sig ’vad händer med mina pengar? Värdet ser bara ut att gå ner.’ Men en klinisk prövning tar lång tid och är designad för att information inte ska komma ut under tiden”, säger Odlander.

Han jämför med bolag där antalet användare stiger per månad och värdet kan skrivas upp i den takten. Det gör det lättare för generella investerare. HealthCap kliver ofta in i tidigt, genom att starta egna eller investera i bolag i tidigt skede, ibland redan när man söker proof of concept, med strategi och ambition att bygga internationella biotech-bolag.

”Till exempel inom radioterapi. Det är ett område som knappt fanns för 15 år sedan, men där vi tidigt investerare i det norska bolaget Algeta som senare såldes till Bayer för 2,9 miljarder dollar. Den framgången och fortsatta tro på området ledde till Fusion-affären”, säger Odlander om bolaget man grundade 2017 tillsammans med Johnson & Johnson venture capital, och som såldes till AstraZeneca i mars. En drömaffär för mindre bolag i dagens klimat, enligt dem som känner sektorn: Att bli uppköpt av en pandemi-stinn läkemedelsjätte.

Max Odlander, partner på HealthCap, deltar i en panel av investerare. Till vänster om honom sitter grundaren till Sound Bioventures, Johan Kördel.

Färre medinvesterare

Specialistinvesterarna gör färre generösa köp i det kärva klimatet. En branschkollega till Max Odlander, Bengt Julander, ägare till Linc, är också med på investerar-panelen denna dag och förklarar i en separat intervju med Afv att det är svårt att hitta medinvesterare i dagsläget. Så kallat retail-kapital, som till exempel pensionsfonder, har i stort försvunnit från life science-marknaden.

För biotech började nedgången redan i februari 2021, något år före vanlig tech. Sedan dess har många investerare ”förtvivlats över den långa negativa utvecklingen”, säger han. De publika innehav som HealthCap är delägare i har också drabbats av nedgången. Men med den långa tysta fasen i utvecklingsskedet har HealthCap bara kunnat peka på att det går operationellt bra.

”Det är börsens hatfenomen. Alla vill gärna ha mycket och frekvent information. Om en modell innebär att de inte får det så droppar priserna”, förklarar Odlander de låga värderingar som tidiga life science-bolag dras med idag. ”Vi förlitar oss på vår gedigna analys av bolagen och teamen bakom, som operationellt styr bolagen genom utvecklingsarbetet och bryr oss mindre om den aktuella börskursen.”

Patentstupet

Han säger att många fonder ändå tycker de låga värdena talar för att slå till nu, och att även andra intressenter står redo:

”Det finns något som kallas patent cliff. Av det IP big pharma äger idag, alltså deras godkända preparat, går ungefär 50% av patenten ut inom fem år”, säger han.

Mer än 200 miljarder dollar i årliga inkomster kommer att försvinna för jättarna när runt 90% av intäkterna försvinner samma dag som läkemedlen blir generika, enligt Odlander.

På grund av covid som ”strösslade kapital” in i branschen sitter de dessutom på stora balansräkningar – ungefär 1500 miljarder dollar – som kan användas för investeringar som ersätter försäljningsbortfallen när patenten löper ut.

”Fusion Pharmaceuticals är ett exempel på att de ger sig in i fas 2-företag, eftersom de måste hitta nya grejer. De vill köpa en del redan godkänt, en del fas 2, men också i förkliniska skedet.”

Han nämner radioterapi och ADC, antibody drug conjugates, som de stora trenderna inom onkologi.

”Vi har sett att värdet på biotech-bolag snabbt kan gå upp när big pharma vaknar. Då är de inte priskänsliga utan köper det som de har strategiskt intresse av. Fusions aktiekurs stod i 2 dollar sex månader innan uppköpet på 24 dollar. Uppköpspremie på norr om 100% är vanligt. De betalar eftersom de vet att de kan sälja produkten. Då får tidigare investerare ut pengar, som kan återinvesteras. Så föds ekosystemet vidare”, skisserar Odlander en positiv utveckling som motverkar den i övrigt bristande kapitaltillgången.

Max Odlander studerade ekonomi vid Edinburgh University.

Äntligen dags för turnaround i Oncopeptides?

Vi kommer in på medicinteknikbolaget Bonesupport, som spås en ljus framtid av analytikerna. Odlander ser inga utmaningar i portföljbolagets höga tillväxtförväntningar.

”De har levererat hela tiden så jag är optimistisk. Flera FDA-godkännanden i rask takt har femfaldigat Bonesupports marknad. Eftersom de opererar med en adaptiv distributör-modell så kan de snabbt komma in på de nya marknaderna”, säger han.

Ett bolag med otvivelaktiga utmaningar är däremot läkemedelsföretaget Oncopeptides, som förlorat nära 98% av värdet på tre år. Odlander håller inte med om den bedömning amerikanska myndigheter gjorde som resulterade i avslag på godkännande av läkemedlet Pepaxto. Men trycker på att det är fullt godkänt i Europa och Storbritannien.

“Med facit i hand så blev det inte en bra affär om man betalade 100 eller 150 kronor per aktie för några år sedan. Men om man utgår från att den står i tre kronor idag så är det ett spännande case. En aktiekurs som kollapsat, men där halva marknaden finns kvar”, säger han.

Utvecklingsrisken är borta och Europa, Asien och resten av världen är tillgängliga marknader, menar Odlander. Han tror också att läkemedelsjättar som ser läkemedlet fungera här skulle kunna bli intresserade att finansiera studier för ett nytt försök till insteg på den amerikanska marknaden.

”Oncopeptides har fyllt på kassan med drygt 300 miljoner kronor i en emission så att de kan bygga en säljstyrka som penetrerar Europa. Det blir en jättespännande resa”, säger han.

Efter en lång resa neråt för dem som köpte på 200 kronor…

”Ja, men investerar du nu så har du bra läge.”

Hur går det på exitsidan då. Är den iskall, som vissa säger?

”Inget hos oss är nödvändigtvis till salu just nu, och på sikt kommer det alltid att finnas ett intresse för innovativa medicinska produkter. Men man kan förstås bedöma marknadens intresse utifrån hur många det finns att prata med om refinansiering av bolag. Det finns uppenbart mindre pengar i omlopp nu och då gäller flight to quality. Alltså bolag som visat bra data får pengar. Andra går in för överlevnad”, säger han.

Läs också: Linc-miljardären: ”Det är med bolag som cancerpatienter – de vill överleva”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET