Fyra portföljer somlyser upp höstmörkret

Nu strömmar rapporterna in för det tredje kvartalet. Några kommer att bli bättre än väntat, andra sämre - men överlag räknar Affärsvärlden med starka siffror. Det kanske inte räcker för den kräsna aktiemarknaden. Därför har vi gjort i ordning fyra portföljer som bör utvecklas bra.

En stark septemberbörs blev snabbt avlöst av en orolig och seg oktoberbörs. De senaste dagarna har Stockholmsbörsen långsamt krupit neråt utan att några egentliga nyheter presenterats. Oro för att de höga stål- och oljepriserna ska slå mot industrin är just nu den härskande trenden med följden att en rad verkstadsbolag sett sin aktiekurser sjunka.

Telekom, främst manifesterat genom att Ericsson fortsätter vara stark och att Nokias rapport blev godkänd, har dock hållit emot. Under de kommande två veckorna får vi se 100-tals rapporter. Affärsvärldens bästa gissning är att det blir ytterligare en stark rapportperiod även om ett par negativa saker lär synas.

Men det krävs mer än så för att få marknaden på gott humör, varför börsen ser ut att fortsätta hacka fram och tillbaka, troligtvis med en lätt dragning uppåt. I takt med att det amerikanska presidentvalet närmar sig kan det bli extra skakigt för att sedan vända uppåt när det är över; enligt principen ”ytterligare ett orosmoment borta”.
Så vad göra?

Bygg en portfölj. Affärsvärlden brukar lagom till svampsäsongen – denna gång blir det snarare mot slutet av den – lansera någon form av höstportfölj och gör så även i år. Men den här gången blir det fyra. På så sätt kan en investerare anpassa sin strategi till de olika portföljerna, alternativt blanda fritt.

En klassisk kvalitetsportfölj, en utdelningsportfölj för de försiktiga, en portfölj med låga p/e-tal för värdeinvesteraren och en tillväxtportfölj för den typen av investerare.
En röd tråd i portföljerna är att nästan samtliga aktier rekommenderats i Affärsvärlden under året.

Kvalitetsportföljen
I Kvalitetsportföljen väljer vi att lägga de välskötta och stabila bolagen med hyfsat låga eller normala värderingar. Handelsbanken, som kanske är ett av landets mest välskötta bolag, har en given plats liksom Scania och Sandvik. Just de tre bolagen försvarar också sina kurser genom en tämligen hög direktavkastning. Hennes & Mauritz behöver ingen ytterligare presentation och efter lite trista försäljningssiffror under fredagen tappade aktien ett par kronor, vilket givit ett fint köptillfälle.

Aktien är knappast billig mätt med p/e-tal, men om man tar hänsyn till det faktum att bolaget förväntas växa med 15 procent per år de närmaste åren är aktien inte fullt så högt värderad. Lite överraskande är kanske valet av Assa Abloy, som haft det lite tufft de senaste åren och gått från att vara ett tillväxtföretag som köper bolag till att i stället prioritera interna åtgärder för att lyfta lönsamheten. Men vi tror att de lyckas med det och då är aktien billig. Det starka kassaflödet kan på sikt överföras till aktieägarna.

Utdelningsportföljen
I Utdelningsportföljen väljer vi att lägga två Lundbergsföretag som blivit välkända för sin fina förmåga att generera hög utdelning till aktieägarna: Cardo och Holmen. Dagens bästa bankränta för dem som sparar ligger kring 2 procent, portföljens fem aktier ger alla – på våra prognoser – dubbelt så mycket eller mer.

Investmentbolaget Ratos har de senaste åren lyckats med sin omvandling till riskkapitalbolag för småsparare och handlas nu till en premie. Men samtidigt sitter bolaget på en stor kassa, som förhoppningsvis genererar nya affärer, och portföljbolagen går bra, varför potentialen finns kvar. Med all sannolikhet blir utdelningen 8 kronor per aktie i vår, motsvarande en direktavkastning på hela 5,8 procent. Skanska och Telia Sonera höjer båda sina ordinarie utdelningar i vår, men det är också högst troligt att de kommer med var sin extrautdelning. Sånt brukar uppskattas av marknaden.

Portföljen med låga p/e-tal
Den här portföljen är som hittad för värdeinvesterare. I mångt och mycket är det också en utdelningsportfölj – då även samtliga dessa fem bolag slår bankräntan. Men framför allt handlar det alltså om bolag med låga p/e-tal, företag som marknaden dömt ut.

I Axfood är marknaden rädd för konkurrens, Electrolux lever med stigande stålpriser, köksbolaget Nobia har stor försäljning i England och rädslan för en husbubbla där tynger aktien, Nordea handlas som alla bankaktier till låga multiplar och i SSAB tror marknaden att stålboomen snart är slut. Men vi anser att marknaden redan prisat in allt elände i de här kurserna, varför portföljen mycket väl kan bli en vinnare om det inte blir så illa som man tror.

Tillväxtportföljen
Slutligen presenteras en Tillväxtportfölj. En brasklapp för att exempelvis Hennes & Mauritz likväl skulle ha kunnat ligga i den portfölj, men bortsett från det ska det i ärlighetens namn sägas att det är svårt att hitta storbolag som kommer att växa med 10 procent de närmaste åren, i alla fall organiskt. Ericsson är kanske en kandidat, men vi är fortfarande lite osäkra på hur stor tillväxten blir kommande år, liksom marginalerna.

Ett givet tillväxtinslag är naturligtvis Oriflame, fast osäkerheten kring bolaget får oss att avstå. I stället blir det två Stenbeck-klassiker, Millicom och Tele 2 plus två supersuccéer i form av Nibe och New Wave som kan fortsätta uppåt. Teleca har förmodligen också en tillväxtperiod framför sig, men risken i bolaget är hög, varför det är bäst att köpa aktien i kombination med andra tillväxtaktier för att inte få för stor exponering.

Tillväxt är inte i ropet för närvarande och har inte varit så på länge heller. Men aktiemarknaden har en förmåga att skifta från tid till annan och när man minst anar det kommer det tillbaka igen och då kan det gå fort uppåt. Bara man är medveten om att bland de här portföljerna har denna högst risk.
____________________________________

Kvalitetsportföljen
P/e-tal 2005*
Assa Abloy 12
Handelsbanken 11
H&M 20
Scania 11
Sandvik 14

Utdelningsportföljen
Direktavkast. i %**
Cardo 4,7
Holmen 4,5
Ratos 5,8
Skanska 4,5
Telia Sonera 4,0

Låga p/e-tal
P/e-tal
Axfood 10
Electrolux 9
Nobia 9
Nordea 10
SSAB 8

Tillväxtportföljen
Uppskattad tillväxt i % 2004-2006
Millicom 40
Nibe 20
New Wave 20
Teleca 20
Tele 2 20

*P/e-talen för 2005 är exklusive goodwillavskrivningar i enlighet med de nya redovisningsreglerna.
**Prognoserna för direktavkastning bygger på den ordinarie utdelningen 2005. Affärsvärlden räknar med att såväl Skanska som Telia Sonera gör extrautdelningar, dessa ingår dock inte i prognosen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.