H&M:s höga multipel

En nära halverad aktiekurs på fem år till trots – H&M-aktien handlas till relativt höga multiplar.
H&M:s höga multipel - veckans-data-nr-25_binary_6962415.jpg

Tabellen här ovan får sägas illustrera investerarnas (eller storägaren Stefan Perssons?) förhoppningar på H&M-aktien. Sedan årsskiftet 2017/2018 har Stefan Persson varit den överlägset största nettoköparen av H&M-aktier, enligt ägartjänsten Holdings.

Tabellen visar ett urval detaljhandlare, med fokus på klädhandlare och varumärkesbolag. Tabellens övre del är en grupp av femårsförlorare, vilka i genomsnitt tappat 40 procent av börsvärdet senaste fem åren, medan den nedre delens femårsvinnare har ökat aktiekurserna med i genomsnitt 300 procent under samma period.

I genomsnitt handlas femårsförlorarna till knappt 8 gånger rörelseresultatet, ev/ebit. Femårsvinnarna värderas mer än dubbelt så högt vid ev/ebit på dryga 16,2 gånger.

På förlorarlistan sticker H&M ut i två aspekter. Dels är H&M betydligt större än de övriga förlorarbolagen. Dels har bolaget värderingsmultiplar som ligger mer i linje med vinnarbolagens. En rimlig slutsats är att investerare i H&M-aktien i dag förmodligen gör klokt i att inte kalkylera med någon större multipelexpansion framöver. Om aktien ska utvecklas starkt krävs därmed högre försäljningstillväxt och/eller en förbättrad lönsamhet.

Tabellen är samtidigt hoppingivande. Följare av nordiska konsumentvaru- och klädhandelsbolag kan lätt tro att hela sektorn går sotdöden till mötes, men globalt finns det gott om detaljhandlare som trotsar den strukturella motvinden och levererar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight