Havsutsikt från första parkett
En egen ö i Karibien ger garanterad tillgång till turkost vatten och vajande palmer. Men det är inte billigt. De öar som är till salu just nu kostar från 150 miljoner kronor och uppåt.
Före internets intåg fanns ingen uppenbar marknad för öar, men med lanseringen av sajten Private Islands ändrades det. I dagsläget är 600 objekt från hela världen till salu på bolagets sajt. Det går även att hyra öar för kortare och längre perioder.
Marknaden för privata öar har vuxit kraftigt de senaste åren och har bland annat fått draghjälp av tv-showen Island Hunters.
– Med vår portfölj till tiotals miljoner tittare runt om i världen så exploderade marknaden och det har också satt regioner på kartan som tidigare var mindre populära, säger Sabah Memon, som ansvarar för det operativa arbetet i bolaget.
Enligt henne är ö-köparna av olika karaktär. En stor målgrupp är resortutvecklare.
Bland de dyraste öarna som just nu ligger ute på hemsidan finns Al Marjan Island, en konstgjord ö-grupp i Förenade Arabemiraten. Utropspriset ligger på strax över 4 milarder kronor. Därtill är flera öar i den grekiska skärgården till salu.
För svenskar som söker något som ligger närmre och är lite billigare finns öar att köpa i Stockholms skärgård.
– Några tycker det är helt fantastiskt, andra skulle aldrig kunna tänka sig det. Man kan ju inte precis ta en långpromenad, säger Birgitta Eklund, Sjönära Fastighetsmäklare.
För 8 miljoner kronor kan man just nu köpa Lilla Norrholmen, belägen i Mellanskärgården mellan öarna Gällnö och Möja. Ön är på 7 000 kvadratmeter och har fritt läge runtomkring, nära till mataffär, mack och brygga som trafikeras av Waxholms- bolaget.
De flesta öar i Stockholms skärgård är obebodda och får inte bebyggas hur som helst, vilket innebär att de man får bygga på är eftertraktade.
Birgitta Eklund berättar att de som ringer på den här typen av unika objekt ofta vet exakt vad de är ute efter. De är pålästa och har undersökt noga själva innan de hör av sig. Enligt henne är intressenterna framför allt svenskar. Spekulanter från utlandet efterfrågar ställen dit man kan ta sig utan egen båt och som man kan vistas på året om.
Den mest udda försäljningen Birgitta Eklund varit med om är ett 400 kvadratmeter stort hus som flyttats från Stockholmsutställningen 1897 till Tynningö, Villa Björkudden. Huset var i dåligt skick och de nya ägarna genomförde ett stort arbete med att få huset i ordning. Men i dag är köpare sällan intresserade av hus med renoveringsbehov.
– Ingen har tid och lust att renovera numera, säger Birgitta Eklund som minns svunna tider när det bara var bra lägen kunderna var ute efter och en totalrenovering inte var något man backade för.
Den gamla devisen att det är de tre L-en som gäller när man söker hus tycks fortfarande gälla: läget, läget och läget. Ju närmare havet desto bättre. Att bygga ett fint hus på en dålig tomt lönar sig inte. Men den som har ett bra läge kan räkna med att i princip alla förbättringar och investeringar, allt man lägger ner på sitt hus och sin tomt, är rena vinster, menar Birgitta Eklund.
För den som inte vill åka så långt ut i skärgården men ändå vill ha en egen ö finns också alternativ. Snart bjuds Danmarks holme, vid Telegrafberget i Saltsjö-Boo, ut till försäljning, en ö man passerar om man tar sjövägen in mot Stockholm. Ön var till salu för ett par år sedan för 65 miljoner kronor, men försäljningen drogs tillbaka. Just nu är det lite rörigt i omgivningarna – HSB har ett stort byggprojekt strax öster om Danmarks holme, och mäklaren Elisabeth Eldh på Residence avvaktar försäljning till dess bygget är klart.
Den som väljer att bosätta sig där får inte vara rädd för livlig trafik utanför husknuten. Läget är mitt i Stockholms inlopp. Men för den som inte vill sitta flera timmar på Waxholmsbolaget, åka taxibåt eller spendera stora summor på diesel för att med egen båt nå ut till sitt fritidsställe, är det perfekt, enligt Elisabeth Eldh.
– Det skulle kunna bli en riktig party-ö. Tänk att kunna ta vännerna på fest bara några minuter från Stockholms city – på en egen ö.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.