Hemberg: Svenskarna lockas av teknikfonder

Var sjätte fondkrona går till teknikfonder. Svenskar tilltalas av framgångar hos jättar som Amazon, Apple och Google, skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Andelen teknikfonder av det som nysparats i aktiefonder hos Avanza under året ligger på 16 procent, vilket är nära tre gånger mer än under 2016. Det skriver Claes Hemberg på sin blogg.

I dag har också svenskarna mer än 3 procent av fondpengarna i teknikfonder, enligt statistik från Avanza. Antalet fondsparare är ännu fler. De senaste två åren har antalet ägare i den mest populära teknikfonden ökat hela 670 procent.

Utvecklingen för teknikfonderna har varit 70 procent bättre än för Sverigefonderna de senaste 10 åren. Dock är teknikbolagen i fonderna främst tillväxtbolag som präglas av höga förhoppningar. Prislappen är ofta hög i förhållande till vinster och bolagen är sällan utdelande.

De bästa teknikfonderna enligt Morningstar

· Fidelity Global Technology

· Skandia Time Global

· Swedbank Robur Ny Teknik

· DNB Teknologi

· Franklin Technology

· Threadneedle Global Technology

Morningstar är en oberoende fondutvärderare som ger 1-5 stjärnor basrat på fonders prestationer på 3 år, 5 år och 10 år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.