Hopp för delikatesser
Centralafrika är ett av flera områden där människor har fångat och ätit vilda insekter i århundraden. Uppfödning av desamma är ett relativt nytt fenomen, men de senaste åren har det poppat upp ett stort antal insektsfarmar runt om i världen.
I dag finns en uppsjö producenter som gör insektsbaserad mat för människor, från insektspulver och snacks av olika slag till burgare, kakor och öl med insektsprotein. Företagen, varav vissa har sina egna farmar, återfinns i såväl Danmark, Kanada och Colombia som Australien, Kongo och Kina. Utöver näringsinnehållet marknadsförs produkterna ofta för sina miljömässiga fördelar.
Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation behöver exempelvis syrsor sex gånger mindre mat än nötkreatur, fyra gånger mindre än får och två gånger mindre än grisar och kycklingar för att få fram samma mängd protein.
Inom EU har det varit förbjudet att sälja insekter som mat i tjugo år. Lagen har dock inte varit tydlig och vissa EU-länder som till exempel Finland och Danmark har tolkat det som att insektsmat är okej medan Sverige har varit mer restriktivt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.