I Harry Trumans fotspår

Jon Åsberg om modigt och skicklig ledarskap

Harry Truman hade bara varit vicepresident i några veckor när Franklin Roosevelt dog och Truman fick ta över presidentposten. Truman hade knappt fått träffa presidenten innan han själv axlade manteln. Andra världskriget var i slutskedet men Truman hade inte fått någon genomgång av läget. Han kände inte till ”Manhattan”, atombombsprojektet i Los Alamos–öknen, och visste inget om de begynnande slitningarna med ryssarna som efter freden skulle utvecklas till det kalla kriget.

Han beskrev senare den enorma ångest han fick när han insåg vidden av uppdraget och ansvaret. ”Det kändes som om månen, stjärnorna och planeterna hade fallit över mig”, berättade han.

Men Harry Truman växte med uppgiften och blev en ledargestalt för sitt land och för hela västvärlden. Han brukar rankas som en av USA:s 10 bästa presidenter i de omröstningar som görs regelbundet. Med tiden utvecklade Harry Truman en mycket distinkt syn på ledarskapets roll och betydelse.

”Det är människan som skapar historien, inte tvärtom. Under perioder utan ledarskap står samhället stilla. Framsteg sker när modiga, skickliga ledare tar tillfället i akt och förändrar saker till det bättre”, har han skrivit. De orden är tidlösa och duger bra som ansats för USA:s nyvalde president. Världen i dag är i lika stort behov av enastående ledarskap som den var 1945.

Truman tänkte förstås i första hand på politiskt ledarskap, men samma sak kan sägas om ledarskap i företag och organisationer. H&M, Ikea, Ericsson, Nokia och Virgin hade naturligtvis aldrig kommit i närheten av vad de är i dag utan ledare i världsklass.

I går delade Affärsvärlden ut utmärkelsen Årets ledare för 25:e gången sedan starten 1984, i år tillsammans med Catella och Korn Ferry. Syftet med utmärkelsen är just att lyfta fram gott ledarskap, delvis för att hedra goda ledare, men ännu mer för att inspirera andra till bra ledarskap. Genom åren har rader av exceptionella svenska ledare tagit emot priset. Somliga – de flesta – har varit chefer i landets största företag. Någon har varit i offentlig tjänst och ett fåtal har varit kvinnor.

Årets ledare 2008 är ovanlig i den kretsen; en före detta dagisfröken som har bytt karriär och nu är chef för nästan 7 000 personer. Hon har utvecklat en egen, handfast ledarskapsfilosofi som bland annat innefattar att välja oväntade kandidater till lediga poster för att de ska se på problem med nya ögon.

Samtidigt har hon de universella ledaregenskaper som Harry Truman talar om: att modigt och skickligt förändra saker till det bättre.

Missa inte en högintressant och inspirerande intervju med Årets ledare 2008.

Apropå…

… Vårtecken? EQT får låna 1 miljard till utköpet av Q-Med. Börjar det töa på kreditmarknaden?

… ljusglimtar? Afrika är nu Ericssons snabbast växande marknad. Är det bra eller dåliga nyheter?

… Den enes död? Sterlings konkurs löser knappast SAS problem. Märkligt att aktien steg så kraftigt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.