Inspirerande om visionärt ledarskap

Det finns flera förklaringar till Asiens enormt höga tillväxt de senaste decennierna. En av de viktigaste är ett exceptionellt ledarskap.

På bara någon generation har flera asiatiska länder blivit ekonomiska stormakter. Hur kunde länderna förändras så snabbt? undrar amerikanske affärsjournalisten Michael Schuman i sin alldeles utmärkta bok “The Miracle” (2009). Författaren är bosatt i Hongkong och har under många år skrivit för bland annat Forbes, Times och The Wall Street Journal. Han ger en fängslande beskrivning av nio asiatiska länder, deras utveckling och personerna som gjorde det möjligt, både politiker och företagsledare.

Naturligtvis finns flera förklaringar till ländernas exceptionella ekonomiska utveckling. Religion, folkmängd och naturresurser till exempel. Men enligt Shuman finns knappast någon sådan gemensam nämnare.

Singapore är till exempel ett av världens minsta länder och har inga egentliga naturtillgångar. Inte heller verkar det ha med religion att göra. Malaysia är muslimskt, medan Sydkorea är starkt präglat av buddhistiskt tänkande. Intrycket är i stället att det individuella ledarskapet har skapat ländernas framgång. I flera fall dessutom det individuella politiska ledarskapet. Det har funnits politiska ledare med en vision, en idé om vad man vill uppnå.

Schuman ger som exempel Masaru Ibuka och Akio Morita som började med en packlår och skapade Sony, ett av världens starkaste varumärken med en omsättning på hundratals miljarder. Från den politiska världen pekar han på Sydkoreas ledare Park Chung Hee. Tillsammans med andra militärer gjorde Park en statskupp i början av 1960-talet. Under de följande 18 åren genomdrev han en modernisering och industrialisering av landet som saknar motstycke. Han var i praktiken diktator och mördades slutligen av sin egen spionchef.

Listan kan göras lång. Men det som verkar förena Asiens starka utveckling är den kollektiva känslan av syfte och mening, oavsett om det är ett land eller ett företag. Drivkraften verkar vara en stolthet och tillförsikt inför framtiden, plus enskilda ledare med en stark vision.

I detta sammanhang känns vårt eget politiska klimat inskränkt. En stor del av diskussionen handlar om hur välstånd ska fördelas, när man borde diskutera hur välstånd skapas. Får man föreslå att våra politiker beger sig till Asien för att skaffa inspiration till ett mer visionärt ledarskap här hemma?

Patrick Littorin

The Miracle

av Michael Schuman.

Förlag: Harpers Business.

Antal sidor: 422.

Cirkapris: 236 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.