Jens Engwall varnar för en fastighetssmäll redan i höst

Fastighetsveteranen Jens Engwall tror att en fastighetssmäll kan inträffa redan i höst, det uppger han för DI.

Jens Engwall är vd för fastighetsbolaget Hemfosa. Han är en av de som arbetat längst med fastigheter i Sverige, och har själv varit med om tre smällar på fastighetsmarknaden. För Dagens Industri berättar fastighetsveteranen om hur han ser på eventuella bubbeltendenser för kommersiella fastigheter.

– Nu har vi fantastisk tillväxt, migration och urbanisering, vi har inflation och sedan inga räntor på det. Vi har i stort sett brist på allt. Då ser det ju fortfarande bra ut för oss i fastighetsbranschen. Det är svårt att se bubblan men som gammal i gamet är det ett litet orostecken att alla tjänar pengar på fastigheter. Det var det jag kände i början av 1990-talet innan kraschen. Då tjänade alla pengar på fastigheter, säger Engwall till DI.

Vidare spekulerar Hemfosas vd i vad som skulle kunna utlösa en nedgång på fastighetsmarknaden, han tror att det skulle kunna skaka till rejält om bostadsutvecklarna skulle få problem.

– Jag har dock aldrig riktigt gillat bostäder och har haft fel rätt länge nu. Men ta kommunens försäljning av mark vid Globen där vinnarna bjöd 30.000 kronor per kvadrat bara för marken som dessutom är ett oerhört svårt ställe att bygga på. Ska du tjäna pengar på att bygga där pratar vi om priser på 100.000 per kvadrat och det har åtminstone inte mina barn råd med. Det tror jag gör att gör att vi får ett överskott på bostäder samtidigt som bostadskön ökar. Där skulle vi kunna se problem redan i höst, säger Engwall till DI.

Så sent som i januari tidigare i år varnade OECD:s chefekonom Catherine Mann för höga bostadspriser i Sverige. Mann vidhöll att priserna på kommersiella fastigheter och bostäder var “väldigt höga” och “inte förenliga med en stabil fastighetsmarknad”.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.