Keith Hill om Africa Oils pengaplan

Dagens utfarmningstransaktion med Maersk Oil innebär att Africa Oil inte längre kommer att behöva fokusera på att diskutera sin kortsiktiga finansiering - medlen ska nu kunna räcka för att undvika ytterligare aktieemissioner fram till och med förväntad produktionsstart.

Vidare öppnar Maersk-affären upp för framtida organisk expansion men också att oljebolaget kan komma att genomföra strukturaffärer med andra Afrikainriktade oljebolag. Organisk tillväxt är dock förstahandsvalet om det är en möjlighet.

Det uppger Africa Oils vd Keith Hill vid måndagseftermiddagens telefonkonferens kring det utfarmningsavtal med Maersk Oil som meddelades samma morgon.

Som partner tillför Maersk Oil styrkor och erfarenhet till Africa Oils projektintressen inom en mängd relevanta områden, inte minst när det gäller infrastrukturutbyggnad, sade Hill vidare.

Utfarmningsupplägget i dagens affär valdes bland annat då den inte ska innebära några skattepliktiga kapitalvinster under kenyansk lag, berättade han vidare.

Den första delen av betalningen, 350 miljoner dollar är en fast belopp som inte beror på framtida händelser utan på historiska kostnader till och med 31 mars i år, förklarar Hill.

När det gäller det maxbelopp på upp till 75 miljoner dollar avseende utvecklingskostnader efter den 31 mars som Maersk Oil förbundit sig att ta betala under vissa villkor. Ett villkor är utfallet av den tillgångsuppdatering (”resource update”) som Africa Oil väntar sig att kunna presentera i första kvartalet nästa år.

Här är bolaget ”relativt säkra” på att man kommer att uppfylla villkoren för att erhålla hela betalningen på 75 miljoner dollar, säger Hill.

När det gäller den tredje delen om potentiellt upp till 405 miljoner dollar i ”carry”-betalning för Lokichars utvecklingsprojekt från Maersk så innebär Africa Oil-ledningens basscenario på 800 miljoner fat i tillgångar att man erhåller omkring 200 miljoner dollar av det beloppet, berättar Hill.

Ska det bli fråga om mer än omkring 200 miljoner dollar i framtida ”carry”-betalning så måste Lokichar-tillgångarnas omfattning överstiga basscenariot och det kan också bli så att betalningen helt uteblir, understryker Africa Oil-vd:n.

Maersk-affären är endast villkorad av regeringsgodkännanden, där Africa Oil fått ”positiva” signaler, samt av att inga betydande oförutsedda händelser inträffar. Inget av bolaget ska kunna dra sig ur mot den andre partens vilja, betonar Hill.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.