Kommentar: Thunells misslyckande
De storslagna planerna på en snabb internationell virtuell expansion till lågt pris inom retail har visat sig svårare och dyrare än Thunell hade räknat med och efter nedläggningen av den brittiska satsningen behöver han nu affären med Föreningssparbanken mer än någonsin. Om det sedan är han som bör leda den nya koncernen kan man kanske diskutera efter dagens rapport, som visar att vinstras på nära 30 procent.
SEB är alltså sämst i klassen, medan blivande partnern Föreningssparbanken klarar sig bättre. Om man ser till räntabiliteten och utvecklingen som helhet ligger Föreningssparbanken och Nordea ganska lika, medan Handelsbanken är bäst, igen.
Räntabiliteten har visserligen fallit hos samtliga banker, men Handelsbanken klarar ändå 20,9 procent. Det är en minskning med en procentenhet, vilket är ett betydligt mindre ras än konkurrenterna har upplevt. Och det är högt över Föreningssparbankens 16,2 procent (mot förra årets 24,5 procent), Nordeas 15,6 procent (18,6 ) och SEB:s katastrofala 13,4 procent (22,1).
Det som slår igenom i bankrapporterna är att de som har en stor stabil bas av ”retail”, det vill säga privatkunder och mindre företag, de tickar på och klarar en nedgång. De som är mer beroende av den volatila aktiemarknaden däremot får en kraftig dipp när konjunkturen sviker.
Det syns också att inte bara SEB utan även Föreningssparbanken har fått det tuffare på hemmaplan, för även om Föreningssparbanken ökar sitt räntenetto rör det sig om förbättringar utomlands, i Danmark och Baltikum.
Men även de som har en bra basintjäning kan framöver inte hoppas på annat än i bästa fall bibehållna vinstnivåer. De senaste dagarnas rapporter indikerar att alla utom SEB kan klara den balansen, även om Nordeas resultat fortfarande är svårgenomträngligt på grund av deras många förvärv det senaste året, som gör att det är svårt att göra korrekta jämförelser.
Tittar man på aktierna ligger p/e-talen på tre av de fyra storbankerna på ungefär samma nivåer, runt 9-11, med Handelsbanken högst värderat på 14. Men mot bakgrund av sin stabila intjäningsförmåga ska Handelsbanken vara dyrare. Det känns ändå som det klart tryggaste valet, framförallt mot bakgrund av den ekonomiska nedgång vi befinner oss i. Risken har dock ökat något här i och med nye VD:s Lars O Grönstedts satsning på investmentbanking.
Nordea är andrahandsvalet, medan de båda blivande fusionspartnerna är betydligt mer osäkra kort. Det troligaste är att fusionen blir av, det som är spännande är att se hur mycket den nya koncernen måste offra i form av exempelvis marknadsandelar på sparmarknaden. Men även om EU ger sitt tillstånd utan alltför stora krav på eftergifter kommer fusionsarbetet att bli ett litet helvete.
Det kommer att kräva pengar, tid, svett och tårar och Handelsbanken kommer under tiden att fortsätta ta kunder från SEB. Dagens rapport visar dessutom vilken börda SEB kan komma att utgöra på kort sikt åtminstone. Jag skulle därför avstå från dessa aktier.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.