”Man måste betta mot konsensus”

Efter förvärvet av Akademibokhandeln började konglomeratet Volati synas på kultursidorna. ­Grundaren Patrik Wahlén älskar böcker.

– Här står alla böcker jag inte fick ha hemma, säger Patrik Wahlén, en av Volatis grundare och styrelseledamot. Numera är han även styrelseledamot i Akademibokhandeln som Volati förvärvade i maj 2017 för 263 miljoner kronor. I köpet ingick även näthandeln Bokus.

Han kallar sig investeringsnörd och för likasinnade rekommenderar han Peter Bevelins bok Seeking Wisdom: From Darwin to Munger. Även en av världens mest sålda managementböcker, In Search of Excellence av McKinsey-konsulterna Tom Peters och Robert Waterman, står i bokhyllan här på Volatis kontor, som ligger ett stenkast från Stureplan i Stockholm. I boken beskrivs vad som utmärker framgångsrika amerikanska företag och Wahlén läste den i början på 1990-talet. Men klassiska managementböcker ger han inte mycket för längre.

– Hade man kunnat köpa en bok för att veta hur man driver företag hade ju alla köpt den. Fast ska man vara snäll mot böckerna är det ändå ett sätt att få en bild av hur ett företag fungerar, vad man kan göra och vad andra har gjort, men där är nog biografier bättre, säger han.

I bokhyllan finns flera biografier såsom Percy Barneviks Jag vill förändra världen, i vilken han berättar om karriären på Johnsons, Sandvik, Asea, ABB, spelet kring hans pensionsavtal samt arbetet med hjälporganisationen Hand in Hand. Intill Barnevik står Spekulanten, en biografi om finansmannen Erik Penser av Bengt Eriksson.

– Jag älskar biografier. En annan som är väldigt bra är Med blicken på stigen, om Latour-grundaren Gustaf Douglas.

På fritiden läser Patrik Wahlén dock mest skönlitteratur. En av hans bästa läsupplevelser är Vredens druvor av John Steinbeckfrån 1939.

– Beskrivningen av utsatthet, desperation och fattigdom är fantastiskt stark. En kamp som Vilhelm Moberg också lyckas fånga i både Utvandrarna och Invandrarna.

Volati har sedan grundandet för fjorton år sedan gjort 25 förvärv och omsätter i dag cirka 5,1 miljarder kronor. Av industrigruppens 14 bolag var det mest kända bolaget tidigare Besikta Bilprovning.

– Vi har haft ganska anonyma bolag fram till nu. Plötsligt tycker vänner och bekanta en massa saker om Akademibokhandeln. I ett slag blev vi också en aktör som det skrivs om på kultursidorna.

Några storslagna planer på Akademibokhandelns expansion finns inte. Patrik Wahlén värjer sig mot en slags slentrianmässig tanke att tillväxt måste skapas i befintliga bolag, då Volatis affärsmodell bygger på en tanke om att förvärva stabila bolag med starka kassaflöden, och investera en del av dessa i befintlig verksamhet medan en ganska stor del går till att köpa andra bolag.

– Det är inte säkert att varje enskilt bolag måste växa, Volati kan växa ändå, säger han och tillägger att verksamheten förstås måste utvecklas.

– Men vi tror ju att Akademibokhandeln är en jättebra investering. Om man som investerare vill ha en avkastning som är över index måste man göra två saker: betta mot konsensus och så måste man ha rätt. Just nu är konsensus att traditionell retail är jättedåligt, böcker är inget vidare. Det gör att många vänder bort blicken från Akademibokhandeln.

Själva tänkte de att varumärket är starkt, att det fanns 1,6 miljoner i kundklubben samt att bokbranschen inte kommer att förändras så mycket mer än den gjort hittills. Den främsta konkurrenten är Adlibris. Vad gäller Amazon säger Wahlén att internetjätten redan finns i Sverige och visst förändras situationen om eller när de etablerar lager här.

– Det är helt klart så att när e-handeln ökar har logistiken inte hängt med. Men just nu gynnas vi nog av det eftersom vi är störst i Sverige när det gäller fysiska boklådor med våra 107 butiker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Envar Holding AB
    Annons från AMF