13 september 2023 08:59

Monsterförvaltaren Barrett: ”Jag har aldrig varit rädd för att ta risk”

Med närmare 230 miljarder kronor i förvaltningen är Kristofer Barrett inte rädd för att sticka ut hakan. Hans techfond är upp 50% i år men det är globalfonden han är mest stolt över. "Den är bäst i Europa", säger Roburförvaltaren som har puts i Tesla, Buffett som husgud och skrattar på frågan om det är läge att korta Nvidia.

Septembersolen skiner in genom de stora hotellfönstren på Kristofer Barrett. Med hajpade techjätten Nvidia som största innehav i techfonden har han haft ett bra förvaltarår.

Swedbank Robur Technology är upp 50% och Robur Global 26%. Och båda fonderna har utsetts till bäst i Norden av Refinitiv Lipper, globalfonden också till bäst i Europa.

”Jag gör generellt inte speciellt mycket väsen av mig, sett i perspektiv till hur mycket kapital vi skapat åt andelsägarna. I slutänden är det ju de som äger det här, det är deras pengar”, säger han och slår sig ner i hotellsoffan.

Även om Kristofer Barrett säger ‘vi’ och låter lågmäld, så är det ett stort mått av självförtroende under den skrynkliga blå linneskjortan, som han ursäktar med att han är pappaledig just idag.

”Men fondförvaltare är jag hela tiden”, säger han och drar handen genom håret.

Och med nära 230 miljarder kronor i förvaltat kapital krävs nog en hel del självförtroende. Född och uppväxt i Rancho Palos Verdes utanför Los Angeles, USA, fick Barrett det med frukostmjölken och sina Cheerios.

Kristofer Barrett

Gör: Förvaltar Swedbank Robur Technology och Robur Global
Ålder: 40 år
Familj:
Fru och ett barn
Bakgrund: M.Sc Business Administration från Uppsala Universitet. Har tidigare förvaltat Robur Global Emerging Markets, Rysslandsfonden, Balkanfonden, Afrikafonden, Kapitalinvest och Europafonden.

”När jag var liten sa min basketcoach ‘Kristofer can do whatever he puts his mind to’. Det får man inte höra i Sverige på samma sätt. Att tro att man kan och är någon, det hjälper för att våga och inte vara rädd. Men kaxighet är nog den enda amerikanska egenskapen jag har”, säger han.

Mamma, som är svensk, jobbade som flygvärdinna på Pan Am. När Kristofer var tio år lämnade de poolvillan och USA för att flytta in hos mormor på Lidingö.

“Jag har rest väldigt mycket, både som liten och i jobbet. Det har gjort mig nyfiken och jag har lätt för att ta in nya perspektiv, vilket är några av mina styrkor som förvaltare.”

BYTTE NATURVETENSKAP MOT BÖRSEN

Resan till att bli fondförvaltare började av en slump. Planen var att bli programmerare, men vid millennieskiftet lockade börsnyheterna mer än naturvetenskapen, så Barrett lade böckerna på hyllan och började studera börsen istället.

Hans första aktieköp var i Teletrade (nuvarande Nordnet reds anm) och Pricer.

”Jag upptäckte snabbt att marknaden var spännande, men jag hade ingen aning om vad jag höll på med. Som tur är så var det väldigt lite pengar och att förlora pengar sporrade mig”, berättar han.

Kristofer Barrett började plugga ekonomi i Uppsala men tyckte det var allt för akademiskt, så han hade CNBC på i bakgrunden och fortsatte handla aktier.

När IT-bubblan sprack så förstod han att det nog var bra att läsa på lite.

Buffett och Munger lockar storpublik varje år på Berkshire Hathaways stämma. Foto: Nati Harnik / AP

Med släkt i Omaha, Nebraska låg Warren Buffett och Charlie Munger nära till hands. Kristofer Barrett hade som liten fått följa med pappa på eventen vid Berkshire Hathaways stora årsstämma.

”Jag började läsa allt om value investing, intrinsic value och fundamental analys. Det är en intressant resa som många gör ju längre de investerar – den från billiga aktier till kvalitetsaktier”, säger han och slätar till skjortan.

När professorerna i Uppsala antydde att aktiv förvaltning inte fungerade, fick Buffett-fantasten bråttom därifrån.

BÖRJADE I AFRIKAS GRUVOR

Efter en termin i USA tog Kristofer Barrett examen och fick jobb som analytiker på Swedbank Robur. Ett år senare blev han som 25-åring ansvarig för Afrikafonden.

”Det var ungt, men jag hade skrivit min uppsats om Afrika och det var få i branschen som hade någon djupare kunskap i ämnet.”

Under sina 17 år på Robur har Barrett hunnit med att förvalta ett tiotal fonder.

“Jag började med frontiermarknaderna. Hög risk, mycket råvaror, olja, gas och gruvor i Afrika, Ryssland och Balkan. Sen täckte jag Brasilien och Sydamerika innan resan gick mot Indien och Asien. Där fick jag lära mig om riskerna i emerging och frontier markets. Jag har haft otroligt många resdagar och träffat mängder av bolag.”

“Alla pratar om techfonden men jag är mest stolt över globalfonden”. Foto: Åsa Swee

När Barrett erbjöds att ta över globalfonden 2016 tvekade han inte en sekund.

”Det var väl det jag egentligen ville, som amerikan har jag ju alltid följt den marknaden. Det var rätt mycket pengar att förvalta och äntligen fick jag göra det i USA. Det var då den riktigt roliga resan började”, säger han med ett leende.

SKAKIG START

Kristofer Barrett gjorde direkt om en hel del i fonden för att strukturera om mot teknik.

”Jag köpte mycket Google och Nvidia och lite senare Amazon. Jag tror på att göra fonden till sin egen så fort som möjligt, så att man kan stå för alla positioner. Jag har aldrig varit rädd för att ta risk och ha en åsikt.”

Men det blev en tuff start.

”Jag minns de första tre månaderna, det gick riktigt dåligt. Det var läskigt, men sedan har det gått väldigt bra”, säger han och globalfonden är upp runt 300% sedan han tog över.

Vem vänder du dig till för råd om det skakar?

”Mig själv?” säger han och tittar frågande. “Det är ju ingen annan än jag som kommer att ha conviction i svåra beslut. Det är väldigt tydligt hos oss vem som har ett ansvar, men framförallt så är det ju att man har en bred process som man själv tror på”, säger han och fortsätter:

”Jag har ju kollegor att bolla med, men beslutsfattandet ligger på en person. Vi behöver inte hålla med varandra eller kompromissa, vi har snabba beslutsprocesser.”

“Jag är jätteintresserad av rymden”, säger Kristofer Barrett och blickar upp mot sin lägenhet som syns genom takfönstret. Foto: Åsa Swee

INTE BLIND TRO PÅ TEKNIK

Mitt i coronakraschen i mars 2020, en vecka efter att han gift sig, fick han också ta över Robur Technology. Här är han noga med att poängtera skillnaden mellan den och andra teknikfonder, som Ark Innovation.

”Jag är förvaltare först och har inte en blind tro på teknikbolag. Tittar man på performance så är det trägen vinner. Lönsamma bolag med bra positionering, även om de är stora, som fortsätter att tjäna väldigt mycket pengar.”

Han tar fram ett papper och visar grafen över Cathie Woods Ark Innovations negativa utveckling, som är spegelvänd mot Technologys.

“Starka kassor är någonting jag har i nästan alla mina bolag. Jag fokuserar på kassaflöde istället för andra siffror. Typiska grejer som är rätt bra när det är lite oroligt.”

FÖLJT NVIDIA SEDAN SIM CITY

Även om Kristofer Barrett har mycket fokus på teknik så är han inte speciellt teknisk själv, säger han.

“Jag är ju nyfiken och började täcka halvledare och hårdvaruvärdekedjan när jag reste runt i Asien. Det finns otroligt mycket man kan lära sig på Youtube, men framförallt gäller det att förstå vad tekniken innebär, vad man kan göra med den och se affärsmodellerna bakom.”

BMW använder Nvidias teknik för att se hur den planerade fabriken i Tyskland kommer att fungera. Foto: Nvidia

Nvidia, som är upp 220% i år, har Kristofer Barrett ägt länge och följt sedan han spelade Sim City och NBA 95 hemma i tonårsrummet.

“Det är otroligt komplicerat att förklara, men de började för 30 år sedan med syftet att göra snygg grafik till dataspel. Idag kan de göra miljarder digitala beräkningar samtidigt och marknaden har förstått att tekniken kan användas till annat också, till modeller som liknar intelligens. Om du ska bygga en fabrik till exempel, så kan du bygga en digital twin först för att se exakt hur det kommer att fungera. Nvidia har börjat bygga en digital version av jorden som de kallar Omniverse“, berättar han.

“JAGA INTE ETT TEMA”

Han skrattar till på frågan om det är läge att korta Nvidia efter en så brant uppgång, men tycker samtidigt att man ska vara försiktig med att ryckas med i en hajp.

“Jaga inte ett tema när alla andra pratar om det. Nvidia är unika, men största varningssignalen är när nån ringer och vill prata om bolaget i en podcast. Då vet vi att folk känner till fenomenet, sen får man göra en analys på vad värderingen är idag och vad som är rimligt att betala.”

Nvidias chip och system tillverkas hos TSMC, som också är ett stort innehav i techfonden. Kristofer Barrett drar hela bolagets historia och grundaren Morris Changs bakgrund.

TSMC:s grundare Morris Chang och Nvidias grundare och VD Jensen Huang. Foto: Ross D. Franklin / AP

“Nästan alla de senaste chipen produceras där. TSMC har egentligen möjliggjort hela industrin som kallas Fabless, halvledarbolag utan egen fabrik. Apple, Nvidia, AMD, Broadcom, Qualcomm… Alla de måste gå till någon annan som producerar själva chipet”, förklarar han.

MONSTER-MÅTTSTOCK

Varje år tar Kristofer Barrett in ungefär 10-20 nya bolag, varav hälften nygamla. Och det tar lång tid att skala både i och ur, med tanke på hur stora innehaven till slut ska vara.

“Jag vill inte känna mig tvingad att köpa något dyrt. Pris är ju viktigast!”

Barrett är aktiv i handeln och gör flera affärer varje dag, små positioner, enligt honom. Alla orders skickar han till traders som exekverar.

“Vi köper oftast 5 eller 10 punkter, sällan mer än 20 punkter åt gången, så det är inte mer än 200 miljoner. Det kan vara 500 miljoner, men det är sällan stora blockaffärer”, säger förvaltaren som har en monster-måttstock.

“Målet är att köpa på neddagar och sälja på uppdagar. Om något man äger är ner 10-20% så ska man kunna det tillräckligt bra och veta redan innan om man är beredd att köpa det eller inte.”

“Bästa köpen i absoluta tal är TSMC, Nvidia, SolarEdge och Amazon. Alphabet också, men det var länge sen.” Foto: Åsa Swee

Det är mellan 50 till 80 bolag i fonderna, men antalet spelar mindre roll, menar Barrett.

“Det som spelar roll är att fonderna är aktivt förvaltade och differentierade mot benchmarken, vilket mina fonder definitivt har varit.”

EN ENDA SVENSK

Runt 80% av innehaven i både Technology och Global är amerikanska bolag. Bara ett enda svenskt bolag har kvalat in. Det lilla maskritarbolaget Mycronic finns i techfonden.

“Deras maskiner är bäst i världen, de är världsledande inom en väldigt liten nisch. Om du ser en korean eller en kines producera en ny skärm så har de sannolikt köpt maskinen som gör mallen från Mycronic”, säger Barrett och betonar att det är ett väldigt litet innehav.

Det är generellt få nordiska bolag på innehavslistorna. Diabetes- och bantningsraketen Novo Nordisk står för den danska flaggan i globalportföljen.

“Har man spenderat mycket tid i USA så vet man att det finns en omättlig efterfrågan på fettpiller. Folk skulle betala out of the pocket om de kunde ta det där och äta vad de ville.”

Av alla köp Barrett gjort så är också ett danskt det han ångrar mest.

Maersks affärsmodell gör att konkurrenterna kan göra precis samma sak. Pandora kvalar nog också in bland köp jag ångrar, även om det var länge sedan.”

Swedbank Robur Technology

AUM: 125 miljarder kronor
Utveckling: I år +50%, 3 år +89%, 5 år +189%
Tio största innehaven: Nvidia, Microsoft, Taiwan Semiconductor, VMware, Broadcom, Cisco Systems, Servicenow, Adobe Systems, Analog Devices, Accenture.

Swedbank Robur Global

AUM: 103 miljarder kronor
Utveckling: I år +26%, 3 år +81%, 5 år +149%
Tio största innehaven: Centene, Taiwan Semiconductor, Alphabet C, Microsoft, Berkshire Hathaway A, VMware, Danaher, McKesson, Nvidia, Broadcom.

PUTS I MUSK BILBOLAG

Det största innehavet i globalfonden är Centene, ett amerikanskt sjukvårdsförsäkringsbolag.

“Centene ser till att nära 30 miljoner amerikaner har tillgång till någon form av sjukvård. De genererar otroligt fina kassaflöden och är en rätt billig aktie, med relativt låg risk i affären. De är väldigt annorlunda mot de andra innehaven, som mestadels är innovativa bolag”, förklarar han.

Jätten Tesla lyser dock med sin frånvaro på listan.

“Vi har till och med puts i Tesla (säljoptioner, reds anm). Jag tror mer på de andra teknikbolagen och har inte riktigt landat i att Tesla är annat än ett väldigt bra bilbolag. Så jag är helt enkelt inte super excited.”

Om Teslas Elon Musk möter Metas Mark Zuckerberg i ringen, så verkar bettet bli på Zuckerberg, med viss tvekan.

“Jag har haft väldigt lite Meta under en längre tid, jag gillar inte att gilla dem och har varit skeptisk till Facebook som produkt. Det är ett bolag vi definitivt gör ett extra hållbarhetsarbete på. De fick dock ordning på bolaget med hjälp av AI för att kunna ge relevanta annonser utan att ha data på vem personen är”, säger han och berättar att de har en aktiv dialog med bolaget.

“Man måste vara den ultimata generalisten, men samtidigt specialist på de bolag man äger.” Foto: Åsa Swee

SVAMPAR & SCIENCE FICTION

Med både Nvidia och Berkshire Hathaway i globalfonden tycker inte Kristofer Barrett att man behöver skilja på growth och value.

“Det är det fina med hur vi definierar den fonden. En growth-fond måste ha tillväxtbolagen med sina tråkiga resor och valuefonderna måste ha sin tråkighet. Jag tycker inte att det ska finnas en skillnad. Allt handlar om att köpa aktierna för mindre än vad man tror att de är värda.”

Barretts Bokhylla

Poor Charlie’s Almanack av Peter D. Kaufman: “För att förstå sunt förnuft och nyfikenhet. Den bok som gjorde mest intryck på mig som ung”.
The Gene av Siddhartha Mukherjee: “Den bästa av de jag nyligen läst. Hur lite vi förstår om hur kroppen fungerar”.
The Singularity is Near av Ray Kurzweil: “En otrolig teknikoptimist som förklarar datakapaciteten och dess möjligheter”.
The Beginning of Infinity av David Deutsch: “Filosofiskt om det mänskliga intellektet och att det nästan är ostoppbart vad vi skulle kunna göra”.

Hinner du med något annat än ditt jobb?

“Ja, att vara pappa och så läser jag mycket, om allt mellan himmel och jord. De flesta finansböcker har jag läst men också naturvetenskap, science fiction och filosofi. Halvledare är ju atomer – egentligen är det sand som man har gjort otroligt spännande saker med. Nyss läste jag om hur svampar funkar i naturen och om DNA. Och så läser jag mycket om hälsovård, det är by far and away den svåraste sektorn. Vi måste vara nyfikna, som Buffett och Munger säger.”

Vad har du för mål i livet?

“Jag vill ha roligt och precis som nu vill jag att jobbet ska vara en del av hobbyn. När chefen inte hör brukar jag säga att jag skulle göra det här jobbet gratis… Men jag tänker inte göra det gratis!” fyller han snabbt i.

Vi skiljs åt i solen utanför hotellet och Kristofer Barrett ska hem för att ladda inför kvällens rapporter. Innan han går visar han en bild på 13 månader gamla sonen Charlie.

“Om vi får en pojke till så ska han heta Warren. Charlie och Warren.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.