Nära fullvärderat bygge

Skanskas vd Anders Danielsson verkar kunna infria löftet om en lönsammare byggverksamhet. Men efter en kursuppgång på nästan 30 procent har börsen redan prisat in en stor del av framgångarna.

VÄNTA Affärsvärlden satte i december förra året köp på Skanska i nr 49/2018. Tesen var i korthet att aktiemarknaden i för stor utsträckning prisat in problemen i den amerikanska byggverksamheten. Aktien hade då från toppen ett och halvt år tidigare rasat nästan 40 procent till 143 kronor. Bedömningen att börsen överreagerat visade sig stämma, Skanska har sedan dess klättrat 28 procent. Detta trots en för Affärsvärlden, och merparten av aktiemarknaden, överraskande sänkning av utdelningen till 6 kronor per aktie för 2018 från fjolårets 8,25 kronor.

Omvärderingen av Skanska har i huvudsak drivits av bedömningen att det i framtiden blir mindre av negativa överraskningar i form av nedskrivningar i byggprojekt. Långvägaren Anders Danielsson, som tillträdde som vd 1 januari 2018, deklarerade tidigt att en av hans huvudprioriteringar var att få bättre kostnadskontroll i byggverksamheten. Metoden är dels att skapa ett mer decentraliserat företag där större ansvar läggs på affärsenheterna, dels att vara mer selektiv i de byggprojekt som Skanska ger sig in i. Lönsamhet har högre prioritet än tillväxt.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG