Norsk jakt på svenska bolag
Inne på FSN Capitals Stockholmskontor på Biblioteksgatan 8 är det tyst. Men innanför dörren sitter hela det svenska teamet och jobbar. Sverigechefen Peter Möller tar en snabb titt. Inga hemliga papper får ligga framme.
– Vi håller på att växa ur de här lokalerna och kommer nog att flytta till större, säger han när vi går förbi medarbetarna på väg till konferensrummet.
Stora bilder på Instalco, CTEK och Kjell & Company pryder väggarna.
– Förutom att bilderna är väldigt fina, ger de våra besökare en känsla av vilka vi är och vilka bolag vi har i vår portfölj, säger han.
Det är bråda dagar. Efter succénoteringen Troax som gjordes i april 2015 övervägs nu nya noteringar. I bankpalatsen surras det om att Instalco är nästa bolag på väg ut. Men FSN ska också göra nya förvärv. I december förra året stängde private equity-bolaget en ny, rekordstor fond, sin femte och största. FSN fick in 8,5 miljarder konor.
Vilka ligger bakom denna norska aktör, som i det tysta har dykt upp som en utmanare till Sveriges egna starka riskkapitalbolag?
***
Norrmannen Frode Strand-Nielsen hade alltid velat starta ett eget private equity-bolag. I slutet av 1980-talet lämnade han därför den multinationella konsultjätten Bain för att starta eget.
– Men jag misslyckades. För att klara av att betala hyran började jag i stället ta konsultuppdrag. Det blev grunden till Arkwright, säger han.
Arkwright var inte tänkt att bli något jätteföretag, men konsultfirman växte och etablerades så småningom i Sverige, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Trots det hade Frode Strand-Nielsen hela tiden kvar sin dröm.
På Arkwright kom Frode Strand-Nielsen i kontakt med norrmannen Cato A Holmsen, ägare till Scancem, som var kund till Arkwright. När Scancem köptes upp 1998 såg Frode Strand-Nielsen sin chans. Han sålde sin konsultfirma, knackade på hos Cato A Holmsen och frågade om de skulle starta bolaget ihop.
– Frode hade ett driv och kunskap, som gjorde att jag tyckte att alltihop lät som en bra idé, säger Cato A Holmsen, i dag pensionerad sedan sju år.
FSN-grundarna skrapade ihop 51 miljoner euro från ett fåtal investerare och år 2000 stod den första fonden klar. Den första investeringen gjordes i det danska hörlursbolaget Jamo. Det blev ingen höjdare.
– Jamo var en smärtsam och skamlig erfarenhet som tog hårt på oss. Det var ett bolag som sålde analoga högtalare. Behöver jag nämna varför det inte blev bra? säger Frode Strand-Nielsen. Affären är FSN:s hittills sämsta. Förlusten landade på närmare 200 miljoner kronor och Jamo åt upp 10 procent av fondens tillgångar. När Jamo sattes i rekonstruktion drog sig FSN ur bolaget.
Men kompanjonerna lätt sig inte nedslås.
Nästa förvärv var köpet av det norska bolaget Kongsberg Automotive. Bolaget togs till börsen 2005 och blev en succéaffär.
De bestämde sig för att starta ännu en fond. Denna gång med en större summa pengar, 151 miljoner euro. Siktet var nu inställt på den svenska marknaden.
Planen var tydlig. FSN skulle investera i medelstora tillväxtbolag i Norden med ett bolagsvärde på mellan 500 miljoner och 3 miljarder kronor – alltifrån detaljhandelsbolag till tjänstebolag och industribolag.
FSN har genom åren startat fem fonder. Den första fonden upplöstes år 2007.
Pengarna har främst kommit från pensionsfonder, stiftelser, försäkringsbolag och tillgångsförvaltare i banker. Sedan år 2000 har FSN Capital investerat närmare 9 miljarder kronor i 29 olika företag. Totalt förvaltar FSN närmare 20 miljarder kronor i sina tre aktiva fonder.
– Den svenska marknaden utgör 40 procent av våra investeringar. Därför är det viktigt med ett närvarande svenskt team, säger Frode Strand-Nielsen.
Peter Möller jobbade på Arkwright på 1990-talet, parallellt med studierna på Handels. Därefter bar det av till investmentbanken Goldman Sachs, där svensken under sina sju år klättrade på bankens karriärstege. När han slutade var han senior projektledare.
Han började då på det brittiska riskkapitalbolaget Permira där han tillsammans med ett team fick bygga upp bolagets nordiska verksamhet. Efter nästan tre år kom Frode Strand-Nielsen med ett erbjudande. Han sökte en partner som kunde leda FSN:s svenska verksamhet och hade fått höra om Peter Möller och hans vassa entreprenörsådra.
Tillsammans med Dan Johnson, som inte längre finns i bolaget, rekryterades Peter Möller. I dag består det svenska teamet av nio unga svenska män.
De två första affärerna i Sverige skedde år 2006 via den andra fonden. FSN köpte in sig i Göteborgsbolaget Alignment Systems, som utvecklar reparationssystem för kollisionsskador, och lysrörsbolaget Aura Light. Efter sex år såldes Alignment Systems, medan lysrörsbolaget finns kvar i FSN Capitals portfölj.
FSN har realiserat ytterligare två investeringar i Sverige, gymkedjan Actic 2007, som då hette Nautilus, och batteribolaget Ctek.
– Actic blev den första svenska affären som vi köpte direkt av entreprenörer. Vi ser oss alltid som en tillväxtpartner som fokuserar på att stärka bolaget tillsammans med grundaren, säger han.
Fyra år senare var bolagen sålda.
Hur mycket FSN har tjänat på de svenska innehaven är inte klart. Bolaget säger sig inte vilja kommentera enskilda affärer. Men målsättningen är att leverera en avkastning på 25 procent på de investeringar som FSN gör, berättar Peter Möller.
– De realiserade svenska innehaven har levererat en avkastning som överstiger denna nivå.
***
Industribolaget Troax lades in i FSN:s tredje fond, en fond på 3,5 miljarder kronor. Det var i många år dotterbolag till säkerhetsbolaget Gunnebo, men såldes 2010 till riskkapitalbolaget Accent Equity för drygt 300 miljoner kronor. FSN betalade, enligt DI, ungefär det dubbla när de köpte 89 procent av Troax 2013.
I mars 2015 noterades Troax på Stockholmsbörsen. Noteringskursen var 66 kronor och börsvärde uppgick till 1,3 miljarder kronor. I samband med noteringen sålde FSN 62 procent av sitt innehav till investmentbolagen Latour och Svolder. Ett halvår senare såldes resten av aktierna, motsvarande 18 procent, till ett begränsat antal nordiska och internationella investerare.
Bolaget har gått som en raket på börsen och har sedan noteringen för knappt två år sedan tredubblat sitt värde.
En mindre lyckad affär var Malmöbolaget Tactel, som tillverkar programvarulösningar till både operatörer och mobiltillverkare. Vid uppköpet 2009 sågs bolaget som en vinnare i branschen och hade på ett år mer än dubblat sin omsättning till 307 miljoner. Men kort efter förvärvet tappade Tactel volymer från storkunderna Sony Ericsson och Ericsson, vilket fick omsättningen att sjunka. Efter sex år såldes bolaget till Panasonic Avionics Corporation.
Två bolag som fortfarande ägs av FSN i den tredje fonden är skötselbolaget Green Landscaping och skolkoncernen Vindora, som tidigare hette Baggium. Vindora gjorde att FSN under en period hamnade i hetluften. Det visade sig att flera av koncernens skolor hade kvalitetsproblem. Samtidigt genererade bolaget storvinster. Minskande årskullar och nya gymnasiereformer bidrog till förlusten på närmare 85 miljoner kronor två år efter köpet. För att undvika en konkurs stoppade FSN in närmare 100 miljoner i Vindora. I dag är Vindora städat och stabilt, enligt Peter Möller.
Vid det här laget hade FSN inga problem med att få in kapital till fonderna. Den fjärde resulterade i 5,3 miljarder 2013 och det var här de mest uppmärksammade investeringarna gjordes.
Ett var installationsföretaget Instalco, där det går rykten om en notering i vår. Installationskoncernen hade ett rörelseresultat på 219 miljoner kronor förra året. Tillgångarna uppgick under året till närmare 1,5 miljarder kronor. Peter Möller medger att FSN överväger noteringsfrågan.
Sedan 2015 äger FSN också 76 procent av tätningsföretaget Roplan, grundaren Göran Wallenius äger fortfarande 20 procent av bolaget. Köpeskillingen är hemlig. Däremot är det offentligt att FSN betalde 630 miljoner kronor för Icas 50-procentiga ägarandel i Kjell & Company för tre år sedan. Samtidigt sålde grundarfamiljen Dahnelius hälften av sina aktier till FSN, vilket gav majoritetsägande med 72 procent. I dag finns 13 Kjell & Company-butiker i Norge.
E-handelsgruppen Bygghemma blev fondens grand finale i november i fjol. Med det förvärvet gjorde FSN premiär i e-handelsbranschen. Prislappen låg, enligt techsajten Breakit, på 2,5 miljarder. Ett pris som trissats upp av en budstrid mellan flera av Nordens tyngsta riskkapitalbolag: EQT, Nordic Capital och Triton, enligt techsajten. Kort efter köpet förvärvade Bygghemma den nätbaserade möbeljätten Furniture för en halv miljard kronor.
Från flygplatsen i Frankfurt på väg till gaten berättar Frode Strand-Nielsen om den femte rekordstora fonden på 9,62 miljarder. Till skillnad från de andra fonderna har den femte fonden en större andel internationella investerare än tidigare fonder. 29 procent av kapitalet kommer från Nordamerika, 13 procent från Asien och Mellanöstern och 34 procent från Europa exklusive Norden. Ett antal ledande investerare från de nordiska länderna finns också. Därmed har FSN kommit upp i en storlek som gör att de närmar sig stora svenska riskkapitalbolag som Altor och IK.
På frågan om FSN Capital har planer på att investera utanför Norden stannar Frode Strand-Nielsen upp och svarar:
– Om två år har vi nog bolag från de södra delarna av Europa. Nu är det Norden som gäller.
TEXT: Viviana Canoilas
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.