Nu börjar den riktiga golfsäsongen

Hur gick golfen i sommar? Jaså, inte det. Vintern är en idealisk tid för träning. Arbetet för en bättre golfsäsong 2016 börjar nu.

Det kan vara svårt att träna teknik och samtidigt spela, konstaterar erfarne golftränaren Peter Michols som arbetar på Österåker golfklubb. Skälet är att det är lätt att då komma tillbaka till gamla fel i tekniken. Under vintern går det däremot att fokusera och genomföra en teknisk förändring. Peter Michols tränar både elitspelare och elever vid Österåkers golfgymnasium. Träningen för en privatperson som vill slipa på formen vintertid skiljer sig inte från hur proffsen tränar.

– Håll i gång fysträningen, öva rörlighet och slipa på tekniken. Den som gör det skapar en kropp och en teknik som är optimal när våren kommer, säger Peter Michols.

Han menar att det är svårt att ge fler generella råd än så, träningen måste individanpassas. Men nedlagd tid, grundfysik, eventuella skador och privatekonomin är alla faktorer som har betydelse. Vilken motionsform som används för att hålla formen spelar inte så stor roll; cykling, löpning, aerobicspass eller simning är bra alternativ. Att ta lektioner hos en golftränare ibland om möjlighet finns är ett plus, men framför allt: försök slå på de rancher som är öppna.

– Det är viktigt att unna sig några tillfällen där man verkligen kontrollerar sin teknik för att veta vilka detaljer som behöver förbättras, säger Michols.

John Hellström, golftränare sedan 1989 och rådgivare åt flera landslagscoacher, har forskat på golf och kallas ibland ”Dr Golf”. Han menar att ett av golfarens vanligaste fel är att lägga fokus på fel saker när man funderar över varför ett slag blev för kort, för långt eller hamnade allmänt fel.

– Man tittar på hur bollen flög i stället för på sitt eget rörelsemönster.

Ett annat vanligt fel är överskattning av den egna ”känslan”. Riktigt duktiga spelare kan känna en grads skillnad i bladet när de missar, men för amatören är orsaken till att bollen hamnar fel oftare hur greenen lutar, man har läst banan fel. De som inte vet det tränar på fel saker och får därför ingen effekt.

– En amatör måste få feedback för att veta vad som kan göras bättre, säger John Hellström.

Hos vissa klubbar finns avancerad mätutrustning, som ger omedelbar återkoppling på hur den individuella tekniken fungerar. Trackman är ett sådant hjälpmedel där tränaren kan hjälpa en spelare att mäta klubbans träff och hur bollen flyger. Det kan även användas som motivationsredskap. Spelaren kan se hur långt bollen flög, var den hamnar och hur klubban påverkat slaget.

– Med hjälp av resultaten kan man sedan kalibrera och justera tekniken, säger John Hellström.

Samtidigt påpekar han att utrustningen bara är en pusselbit i en större helhet.

– Det största problemet för många är ­bristen på motivation. Man måste vilja träna, måste vilja förändra det man gör, säger han.

Efter det kommer svingtekniken, utrustningen och fysiken. En svag spelare får svårt att sätta fart på klubban. Stelhet och skador leder till inskränkningar i spelet.

– Under sommaren kan man fundera på var slagen oftast hamnar fel. Är det på långa slag eller på närspelet? Ägna träningstiden åt det som behöver förbättras mest, föreslår John Hellström.

En tränare måste också ta hänsyn till olika spelares personligheter. De som chansar ofta och de som aldrig vågar chansa behöver träna på olika sätt. Men en sak har alla som vill förbättra sig gemensamt: de behöver sätta upp ett mål.

– Skapa en tydlig målbild och gör den konkret: Tänk ”Så här ska jag se, höra, känna när jag är där”.

Morgan Carlsson började spela golf för fyra år sedan. Tidigare spelade han tennis, men en skada satte stopp och han fick söka en ny sport. I dag har han 15,7 i handikapp, och målet är att vara singelhandikappare inom två år. För att nå dit lägger han mycket kraft och tid på att utvecklas. På vintern tränar han fysik varje dag, stretchar mycket och går till en golftränare och till en naprapat flera gånger i veckan.

– Ska man utvecklas och bli bra måste man träna, och vi har en lång vinter här i Sverige. Jag tränar teknik både inomhus och på utomhusranch. Framför allt på att få bollbanan rak, säger han.

En del av teknikträningen är att mäta spelet med hjälp av Trackman, där han direkt ser skillnad om han ändrar sitt sätt att slå.

– Man får fram otroligt många värden på en skärm. Jag förstår inte allt, men tränaren pekar på det som ska förbättras, och visar hur jag ska göra. När jag gör som han säger ser jag en direkt skillnad på hur siffrorna ändras, säger Morgan Carlsson.

Av: Petra Malm

Bli en bättre spelare till nästa år

Fokusera inåt

När man tränar inomhus ska spelaren släppa bollflykten och i stället ­fokusera på sina egna rörelser och vad som händer med klubban (skaft och blad).

Vässa tekniken

Skapa en egen checklista tillsammans med en tränare, så att man verkligen vet vad du behöver öva på. Det kan till exempel vara grepp, uppställning, starten på baksvingen.

Satsa på fysträning

Under sommarsäsongen kan det vara svårt att få tid att träna fys vid sidan av spelet. Passa på att träna rörelseträning, kondition, bålstyrka och smidighet. Välj den motionsform som passar, kombinera med stretch, yoga eller nån ­annan smidighetsträning.

Tipsen kommer från Hasse Bergdahl, PGA Master Pro och certifierad Golf för vuxna-instruktör.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.