Nu kopplas bilen upp
Bilarnas infotainmentsystem, alltså musikspelare, navigation och färddatatjänster, har länge bara följt med i bilköpet. Möjligen har köparen kunnat lägga till några kronor för att få en bättre ljudanläggning. Men nu ger sig mobil- och datavärldens två verkliga tungviktare, Apple och Google, in i matchen. Våren 2014 avslöjade Apple att man skulle lansera systemet Carplay, och tidigare i vår gick företagets vd Tim Cook ut och sa att systemet ska finnas i 40 bilmodeller innan det här året är till ända.
Google svarade snabbt med sitt Android Auto, där man slutit avtal med bland andra GM, Honda och Hyundai. I skrivande stund är Ferrari FF den enda bil som faktiskt levereras med fungerande Apple Carplay.
– För Apple och Google är bilköparna en attraktiv målgrupp. På sikt kan de bli viktiga spelare även inom bilarnas säkerhetssystem, så att ge sig in i deras kommunikation och underhållning är ett ganska självklart första steg. Det pratas redan om självkörande bilar från både Apple och Google, så det här är ett sätt att närma sig branschen, säger Mikael Wickelgren, forskare i företagsekonomi på Högskolan i Skövde och expert på fordonsindustrin.
För biltillverkarna handlar det nu om att antingen välja sida, släppa in de amerikanska jättarna eller fortsätta med egna system. Volvo arbetar till exempel med flera externa leverantörer.
Redan i dag kan man välja en bil utrustad med Apple Carplay och få den levererad i höst. Beslut är taget att bilarna även ska kunna erbjudas med Android Auto. Samtidigt kan man också välja Volvos egenutvecklade infotainmentsystem Sensus, med ett 20-tal appar.
– Tekniken i Apples och Googles lösningar ger bra kundfunktioner, samtidigt som vårt eget system ger bättre interaktion och är lättare att använda. Vi erbjuder alla tre systemen för att kunna erbjuda bilköparna en så bra helhetsprodukt som möjligt, säger Martin Kristensson, ansvarig för connectivity på Volvo Cars.
Men att släppa in nykomlingarna, som framöver även kan bli konkurrenter till de befintliga biltillverkarna, är inte ett helt enkelt beslut. Toyota håller Apple och Google utanför tills vidare, och satsar i stället vidare på sitt eget system.
– Systemen samlar in en mängd data om bland annat föraren. Så det vi ger bort till Apple och Google genom att släppa in dem i våra bilar är en potentiell framtida intäkt. Men eftersom den intäkten än så länge bara är just potentiell och framtida väljer vi i stället att se till kundnyttan. Det som ger mest kundvärde är bäst, säger Martin Kristensson.
Kent Jonsson, vd på återförsäljaren Upplands Motor, har ett ben i telekombranschen som tidigare chef för konsumentprodukter inom bredbandstjänster på Telia. Han ser redan nu att konsumenterna visar intresse för de nya aktörerna.
– När det gäller den här typen av teknik känner kunderna egentligen bara till Apple och Google, eftersom det är vad man är van vid i sina smartphones eller surflattor. Konsumenterna har däremot oftast ingen som helst relation till biltillverkarnas egna lösningar. Om och när de självkörande bilarna blir verklighet kommer vi att ha alltmer tid att ägna oss åt nöjen som film och musik under bilresan. Ungefär hälften av bilarna som släpps under nästa år kommer att ha någon form av smartphoneliknande kapacitet, och inom 5–6 år kommer siffran att ligga näst intill 100 procent.
– Marknadspotentialen är enorm. Och biltillverkarna tar på längre sikt faktiskt en risk som släpper in Apple och Google. De skulle själva kunna ta rollen som ägare av mjukvaran och innehållet. Apple och Google kommer att sitta på väldigt mycket information om kunden. Det kanske slutar med att vi går in i bilhallen och väljer mellan en Apple- eller Googlekompatibel bil.
De uppkopplade och mer och mer teknikspäckade bilarna ställer också nya krav på återförsäljarna och verkstäderna.
– Förutom mekanik behöver våra servicetekniker numera också kunna elektronik. De hjälper nästan oftare till med att para ihop bilen med mobilen via bluetooth så att kunden kan lyssna på Spotify, än att byta bromsar eller laga spindelleder, säger Kent Jonsson.
Biltillverkarna ansluter sig
Google Android Auto
Lanserat: 19 mars 2015. Operativsystem: Android 5.0+. Funktioner: Bland annat Google Maps, Google Play Music, Skype, Spotify, Text Me!, Umano och KiK.
Biltillverkare som erbjuder Android Auto: Alfa Romeo, Audi, Bentley, Chevrolet, Chrysler, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jeep, Kia, Maserati, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Renault, Seat, Skoda, Subaru, Volkswagen, Volvo med flera.
Apple Carplay
Lanserat: 3 mars 2014. Operativsystem: Ios 7.1 (med sladd), Ios 8.3 (trådlöst). Funktioner: Bland annat Siri, Apple Maps, Itunes, Spotify och Beats Music.
Biltillverkare som erbjuder Carplay: Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Dodge, Ferrari, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Mazda, Marcedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Porsche, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Subaru, Volkswagen, Volvo med flera.
Av: Oskar Hammarkrantz
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.