Nu krävs högre vinster

Tydligt bland verkstadsbolagen är att verksamheter inom gruvnäringen haft det tuffare.

En intensiv rapportperiod ligger nu bakom oss och med facit i hand blev utvecklingen inte särskilt dramatisk. En och annan besvikelse kunde noteras men inget som ställde till med någon större oro. Svaga rapporter har i många fall vägts upp av positiva utsikter vilket bidragit till att kursreaktionerna varit begränsade även i de fall rapporten varit svag. Stöd har också kommit från amerikanskt håll där rapporterna trillat in åt det mer positiva hållet. Närmare bestämt 74 procent av rapportörerna har överträffat vinstförväntningarna efter att merparten av de större bolagen på S&P 500 berättat om erfarenheterna från årets premiär­kvartal. Bland de branscher som lyckats bäst återfinns telekommunikation och energi.

Ett återkommande tema är frågan om vinsterna i bolaget kommer att växa in i värderingen. Mycket pekar på en förbättrad konjunktur även om det hittills gått trögt. Totalt sett har vinsterna ökat med 1,5 procent under det första kvartalet i år för de större amerikanska bolagen. Värderingen för S&P 500, med ett p/e på 15,3, ligger nu 15 procent över snittet för de senaste fem åren. Det krävs att vinsterna ökar framöver för att det ska kunna gå att motivera högre kurser.

Bland de svenska bolagen, och då kanske främst exportbolagen, finns förhoppningar om en förbättring i Europa. Det rapporterades nyligen om förbättrade utsikter för både tillverkningsindustrin och servicesektorn vilket lovar gott framför allt för våra verkstadsbolag.

Hittills i år har utvecklingen varit trög och inget av de större verkstadsbolagen övertygade särskilt under den här rapportsäsongen. Tills vidare får således förvärv och besparingsprogram fortsatt utgöra bränsle för ökade vinster. Exempelvis gynnades Atlas Copco av en positiv utveckling för den nyligen inhandlade brittiska industrigruppen Edwards.

Tydligt bland verkstadsbolagen är att verksamheter inom gruvnäringen haft det tuffare. Undantaget är Atlas Copco. I kompressortillverkaren var orderingången ett glädjeämne. Sandvik lyckades inte överraska uppåt. Snarare tvärtom. Nedgången för gruvutrustning fortsatte. Inom affärsområdet Mining minskade rörelse­resultatet med över 40 procent jämfört med ifjol. Troligen är det dags för nya åtgärder för en allt mer pressad Olof Faxander.

Ett positivt tecken på förbättrad konjunktur stod vitvarutillverkaren Electrolux för. Efterfrågan har tagit fart i Europa där bolaget nu ser en återhämtning i både Frankrike och Spanien. För 2014 väntas en tillväxt på 1–3 procent. Gott så, även om efterfrågan varierade på övriga marknader känns det som bättre tider väntar för Electrolux.

Det tidigare ägda Electrolux-bolaget Husqvarna tillhörde också ljusglimtarna i rapportfloden. En tidig vår har fått fart på försäljningen i Europa. I Nordamerika är det tuffare vilket de senaste tre åren också visat prov på. Att få igång Nordamerika blir en riktig utmaning för den nye vd:n Kai Wärn som med sitt insatta åtgärdsprogram lovat marginaler på 10 procent inom en tvåårsperiod. Indikationer på att han ska lyckas med det lär premieras med kurslyft.

Bland rapportbesvikelserna hittar vi förutom verkstadsbolag som SKF och Alfa Laval även byggbolaget NCC. Svaga marginaler inom byggverksamheten i både Sverige och Norge bidrog till en större förlust än befarat. Ett bestående problem som vd:n Peter Wågström måste komma till rätta med. Byggåret har annars börjat bra med ett stort antal aviserade infrastrukturprojekt samtidigt som bostadsbyggandet ser ut att ta fart.

För en större exponering mot just bostadsbyggande rekommenderas framförallt JM som placerade sig högt upp bland de bolag som överraskade mest i rapportfloden.

Vårt portföljbolag

Marine Harvest bjöd på ett rejält resultatlyft för det första kvartalet och slog även högt ställda förväntningar. Enligt vd:n Alf-Helge Aarskog finns potential till förbättrad produktion vilket väntas öka vinsten än mer.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.