Investeraren
Investeraren som avkastar 78% årligen: ”Gör inget om jag förlorar allt”
En strategi som årligen givit honom en avkastning på 78%.
För Afv berättar Estensson om varför han satsar på asymmetrisk risk framför binära utfall, och om vad som kännetecknar en riktigt bra affär.
"Det är självklart i de flesta branscher utanför finans", säger han.

Kombinationen av siffror, psykologi och likheterna med spel lockade Niklas Estensson in på börsen. Inom loppet av tio månader hade han förlorat nästan allt, inklusive pengarna han sparat ihop till första lägenheten.
Någon lägenhet blev det aldrig. I stället köpte han aktier i marknadsföringsbolaget The Marketing Group där värderingen år 2016 stack iväg till två miljarder kronor. Fallet ner mot nollan var obönhörlig.
“När jag realiserade förlusten insåg jag att investeringar var något jag verkligen ville ägna mig åt. Jag sa upp mig från jobbet och började med aktier på heltid”, säger Niklas Estensson till Afv.
Idag ser hans facit bättre ut. Senaste året avkastade Estensson 100% på eget kapital och fokus ligger på att investera i små börsbolag när de tar in kapital genom företrädesemissioner eller riktade emissioner.
“Det finns ungefär 300 noterade bolag med ett börsvärde under 100 miljoner, bara i Sverige. Det är där jag vill vara”, säger han.
Asymmetrisk syn på risk
Det han letar efter är bra bolag i behov av kapital med en hårt pressad kurs och som därmed erbjuder en attraktiv rabatt i samband med emissionen. En del pengar finns även att hämta i ersättningar som betalas ut till de aktörer som ställer upp med kapital.
Att bolagen ofta är stamgäster på transaktionsmarknaden spelar ingen större roll.
“En stor del av risken i bolagen reduceras tillfälligt när finansieringen är hanterad. I kombination med att nytt kapital ofta hämtas in till rabatt kan det ge ett bra utgångsläge. Allt handlar om att ha en asymmetrisk syn på risk”, säger han.
Efter emissionen är klar sitter han på aktierna i cirka 6-12 månader och omvärderar löpande innehaven.
“Jag kliver in när risken för att pengarna ska ta slut är minimerad. Jag tar inte bort risk, jag minimerar den.”

Investerar inte i binära utfall
På de mindre listorna finns det en uppsjö av förhoppningsbolag och verksamheter där en investering innebär hög risk. Storbolag är generellt sett en säkrare hamn för avkastning.
Förra året genomfördes 200 företrädesemissioner och merparten kom från småbolag. Hade man investerat i samtliga skulle man tjänat pengar i 34% av fallen, enligt Estensson.
För att investerar i kapitaltörstande bolag krävs en tydlig bild av vad som kan driva upp kursen i det korta perspektivet. Estensson exemplifierar med bioteknikbolaget Annexin Pharmaceuticals där han nyligen sköt till kapital.
Vanligtvis undviker han bolag med stundande viktiga studieresultat, men Annexin har redan hintat om lovande resultat för sin läkemedelskandidat.
“Om bolaget lyckas landa ett licensavtal eller en kommersiell affär kan det bli fantastiskt bra.”
Men om det där fantastiska inte händer?
“Då är nedsidan begränsad, för det kan ske senare”, säger han och pekar på att Annexins läkemedelskandidat kan ha flera olika tillämpningsområden.
“Snarare än ett binärt case är det asymmetriskt, vilket är den röda tråden i mina investeringar. Jag investerar inte i binära utfall. Jag går in i scenarier där det antingen inte händer något på ett tag, vilket är det normala för den här sortens bolag, eller så händer något väldigt bra. Risken för att det blir riktigt dåligt ska vara låg.”
Medicinteknikbolaget Zenicor, som tillhandahåller EKG-mätare för att förhindra stroke i förtid, är ett annat bolag han investerat i.
“De har funnits i 20 år och deras produkter används regelbundet i primärvården. Bolaget omsatte 25 miljoner kronor förra året, är väletablerat och gör ett bra jobb. Givet nuläget och vad de värderas till – hur mycket billigare kan det bli?”, säger Estensson.
“Det kan ju såklart gå ner till noll. Men min bedömning är att de kommer överleva. Om de bara lyckas växa och landa ett par större affärer kan det bli en väldigt bra utväxling.”
Volatiliteten är poängen
Småbolagsaktier präglas ofta av hög volatilitet och låg likviditet som håller riskaverta personer på armlängds avstånd. Estensson å sin sida ser börskursernas slagighet som en del av poängen.
“Det är just volatiliteten som lockar”, säger han och pekar på att osäkerhet kring ett bolags kassa kan pressa ned kurser under lång tid.
“Det kan vara flera månaders nedgång i en aktie innan en emission ens annonseras. När det väl sker måste den ha hög rabatt för att vara attraktiv. Efter emissionen har du plötsligt ett förhoppningsbolag med en förbättrad finansiell hälsa, till ett betydligt lägre pris än för ett halvår sen.”

Att det kan vara si och så med handelsvolymerna tar han med en klackspark.
“Det gör inget. Sporten i det här är att komma in till ett bra pris. Om allt går bra får du både ökad omsättning i aktien och en positiv värdeutveckling. Så det bekymrar mig inte.”
78% i årlig avkastning
En inte betydande nackdel med att investera i samband med kapitalanskaffningar är att det är “väldigt lätt att förlora pengar”, enligt Estensson.
Även om han har runt 20 bolag i portföljen för att minska risk händer det att han går på grund. Förra året förlorade han en miljon när Streamify och Sensor Alarm gick i konkurs.
“I den typen av bolag kan man lätt lockas av tanken på att det krävs så lite för att det ska dubblas. Kanske behövs bara en affär för att vända allt. Men blir det ingen affär är det god natt, och det var vad som hände.”
Med tiden har Estensson blivit snabbare med att “ta fram yxan” och avyttra innehav snabbt om något inte känns bra. Och riskerna till trots har strategin betalat sig.
Det senaste året uppger han att avkastningen på eget kapital varit 100% och 78% i årligt genomsnitt de senaste åtta åren.
Men han verkar inte särskilt fäst vid pengarna.
“Skulle jag göra en stor förlust i år, eller om två år, gör det ingenting. Jag förvaltar bara mina egna pengar. Skulle jag förlora allt så spelar det ingen roll – då får jag göra något annat. Mitt liv skulle inte förändras nämnvärt även om allt försvann.”
Tycker du inte om pengar?
“Det underlättar att ha pengar till att äta och bo. När det kommer till aktieaffärer tycker jag om pengar som ett sätt att mäta resultat, det är en sport för mig. Men om allt skulle försvinna får jag bara inse att jag inte var så bra på det här trots allt, och lägga min vakna tid på något annat.”
Det är en bra affär
Intresset för småbolagens kapitalanskaffningar har Niklas Estensson omsatt i att vara med och grunda bolaget Finance Lab som tillhandahåller en SaaS-tjänst för emissionsdata.
“För att hålla koll på alla villkor och utfall byggde jag upp ett Excel-ark, men det blev ohanterligt över tid på grund av datamängden. Jag upplevde att det saknades en bra tjänst för det här”, säger han.
Mycket av inspirationen är hämtad från Modular Finance och kunderna är finansiella rådgivare, professionella investerare och börsbolag. Just nu finns elva börsbolag som kunder och Estensson hoppas att de kan nå break-even i sommar.
“Många mindre noterade bolag skulle må bra av att ha bättre koll på kapitalmarknaden. De vet inte hur andra i branschen agerar vid emissioner, vilka investerare som är aktiva eller vilka villkor som är rimliga.”
Hans egna syn på vad som kännetecknar bra villkor vid en företrädesemission är att affären ska gynna samtliga parter.
“I en bra affär är alla parter nöjda. Det är något som är självklart i de flesta branscher utanför finans. I finansbranschen kan det ibland finnas en obalans i det, men det ska vara en grundprincip”, säger han och fortsätter:
“Bolaget ska få in pengarna de behöver, det ska vara schyssta villkor mot aktieägarna och attraktivt för nya investerare att kliva in.”
Åt andra hållet är det alltid en varningssignal om pengarna från en emission inte räcker någon betydande tid.
“En stor varningsflagga är balansräkningen. Man måste alltid titta på hur det kommer se ut i bolaget efter att emissionen är genomförd. Kommer de klara sig framåt? När behöver de kapital igen? Även om bolagen är små måste de ha en sund balansräkning och en god kapitalallokering.”
Vad krävs för att bli en framgångsrik transaktionsinvesterare, tror du?
“Man måste vara öppen och okej med att ha fel, och att förlora. Även om det gått bra för mig totalt sett, så verkar jag aldrig tröttna på att göra fel, eller att ta tokiga beslut.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.