Ödestimme för ”den vita hajen”

Schweiz statsfiende nummer ett. Så kallas ABB:s ordförande Hubertus von Grünberg sedan han sparkat företagets vd Fred Kindle. I morgon står "Den vita hajen" till svars inför aktieägarna på ABB:s stämma.

På ABB:s huvudkontor skålade man i champagne för att fira de fantastiska siffrorna i kvartalsrapporten. Men på grund av koncernchef Fred Kindles avskedsbesked var det inte glädjetårar som rullade nedför de anställdas kinder när glasen höjdes. Enligt det schweiziska affärsmagasinet Bilanz kom också Fred Kindle, klädd i jeans och skjorta. Han var tydligt spänd av situationen och höll ett kort tal till sina före detta medarbetare. Också han hade svårt att hålla tårarna tillbaka och meddelade att han hade förlorat sitt drömjobb. Kindle hade också författat ett hej då-brev på intranätet till de 112 000 ABB-anställda som han hade varit ansvarig för. I brevet lovordar han bland andra före detta styrelseordföranden Jürgen Dormann. Nuvarande ordföranden, Hubertus von Grünberg, nämner han inte alls.

När ABB i morgon, torsdag den 8 maj, håller årsstämma på huvudkontoret i Zürich-Oerlikon har företaget ännu ingen ny ordinarie vd. Den 13 februari chockades aktiemarknaden när den svensk-schweiziska industrikoncernen skickade ut ett pressmeddelande som berättade att Fred Kindle skulle avgå på grund av ”oöverbryggbara meningsskiljaktigheter”. Under dagen dök ABB-aktien med som mest 10 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets