OECD ser dyster utveckling för den svenska jobbmarknaden

OECD skriver i sin senaste konjunkturrapport att privatkonsumtionen och investeringarna i Sverige fortsätter att öka snabbt, samtidigt som utrikeshandeln kommer att ge ett "betydande, men ändå modest" bidrag till tillväxten. Arbetslösheten förutspås samtidigt bara sjunka långsamt eftersom integreringen av de betydande flödena av immigranter tar tid och arbetskraftsdeltagandet ökar.

Organisationen bedömer att Sveriges ekonomiska tillväxt, mätt som BNP, kommer att uppgå till +2,8 procent 2015, vilket är samma takt som förutspåddes i novemberprognosen. För 2016 sänks tillväxtprognosen en aning till +3,0 procent (+3,1).

OECD ger nu dystrare arbetslöshetsprognoser än tidigare. Arbetslösheten i Sverige förväntas uppgå till 7,7 procent 2015 (7,5) och till 7,6 procent 2016 (7,3).

Inflationen förutspås öka gradvis i takt med att lönerna stiger och disinflationstrycket från fallande oljepriser ebbar ut. Konsumentpriserna spås stiga med 0,2 procent 2015 (0,8) och väntas öka med 1,4 procent 2016 (1,5).

”Penningpolitiken är mycket expansiv och bör så förbli tills inflationen tydligt rör sig mot målet. Makrotillsynsåtgärder bör stärkas och kompletteras av åtgärder för att öka bostadsutbudet i syfte att förstärka den finansiella stabiliteten”, argumenterar OECD.

Finanspolitiken rör sig åter mot en överlag neutral hållning, noterar organisationen samtidigt. Strukturåtgärder för att förbättra integrationen av invandrare, arbetskraftens färdigheter och innovationer beskrivs som nödvändiga för att stärka den ekonomiska tillväxten på lång sikt.

Privatkonsumtionen förutspås öka med 2,5 procent 2015 (2,6) och 2,7 procent 2016 (3,0).

Den offentliga sektorns budgetsaldo förväntas uppgå till -1,2 procent 2015 (-1,3) och till -0,5 procent 2016 (-0,6).

OECD är en ekonomisk samarbetsorganisation bestående av 34 medlemsländer. Organisationens länder står för ungefär två tredjedelar av världens produktion av varor och tjänster.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.