Oljebolag till portföljen
Fina uppgångar i Mekonomen, Semcon och Studsvik bidrog till att lyfta portföljen under förra veckan. Portföljens totala uppgång på 1,8 procent var välkommen efter tre veckor med ett vikande portföljvärde. Index uppgång på 2,5 procent innebär dock att vårt försprång mot index minskat ytterligare till 6,8 procentenheter.
Bytet från Connecta till Marine Harvest var ingen kortsiktig succé då den förstnämnda vände upp, medan den sistnämnda föll på uppgifter om att EU kan ge bolaget en rejäl bot eftersom Marine Harvest köpte in sig i Morpol redan innan tillstånd erhållits från EU. Att förvärvet senare godkänts av EU talar för att boten lär bli ringa, något bolaget också signalerar. Kursfallet bromsades samtidigt något av en starkare norsk krona under veckan.
Börsredaktionens börssyn är minst sagt splittrad. Vissa räknar med att den starka börsen håller i sig ett tag till, vilket får stöd av veckans börskrönika. Påsken brukar vara en lugn period på börsen. Betydligt skakigare brukar det vara från maj och framåt enligt den klassiska devisen ”Sell in May and stay away”, så redaktionens skeptiker får vänta ett tag med nästa hedgeprojekt.
I stället fyller vi på portföljen med en aktie som historiskt visat att den kan stiga även när börsen faller.
Oljebolaget Tethys Oil har uppvisat en mycket positiv utveckling de senaste åren vad gäller såväl produktion, reservuppdatering som vinstutveckling. I februari steg produktionen till över 6 600 fat per dag. Det är hela 47 procent över genomsnittsproduktionen under 2013.
Bolaget löste nyligen in samtliga utestående obligationslån, vilket signalerar starka finanser. Triggers är de månatliga produktionssiffrorna, utökning av reserverna eller träff i någon av prospekteringsborrningarna som pågår. Dessutom har endast cirka 10 procent av licensytan, med en area större än Belgien, i Oman använts för prospektering och produktion, vilket indikerar en fortsatt mycket stor potential framöver. Vi köper 1 300 aktier och tar sikte på riktkursen på 100 kronor från analysen i nummer 1–3 i år.
Att gå in i energisektorn känns också rätt, givet att Ukraina-/Rysslandskrisen inte är över. Medan framför allt Nato fortfarande ser stora risker verkar alla aktörer på de finansiella marknaderna ha vänt blad. Det kan straffa sig framöver.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.