Piller till påskportföljen

Påsk och en ny rapportperiod stundar. Portföljen passar då på att köpa tillbaka en nygammal favorit efter en rekyl.

Förra veckan surnade börsen till och OMXSGI tappade 1,8 procent. Portföljen klarade sig klart bättre med ett tapp på 0,9 procent.

Påsk innebär två veckors uppehåll för portföljen vars nästa handelsdag är fredagen den 25 april. Det innebär att en mängd tunga rapporter hinner trilla in innan vi har möjlighet att justera portföljen. Vi är dock inte särskilt sugna på att syna någon av de tidiga rapporterna – utom en. Mer om den längre ner.

Som vi konstaterade förra veckan brukar påsken vara en relativt lugn period på börsen. Och ju senare påsk desto större kurslyft, ett samband som hållit streck under sju av åtta år efter 1980. Talar emot en sänkt börsexponering gör också det faktum att räntemarknaden, som brukar vara bäst på att se sämre tider komma, ännu inte skickar de signaler vi är vana att se vid stora börstoppar.

”Spreaden”, skillnaden, mellan räntan på amerikanska skräp­obligationer respektive stats­­papper har bara stigit måttligt de senaste dagarna från bottennivåer. Denna spread brukar normalt sett röra sig uppåt en tid före stora börstoppar. 2007 bottnade spreaden i juni 2007, medan S&P 500-indexet toppade i oktober. Före börstoppen 2000 kom denna signal ännu tidigare.

Samtidigt noterar vi att en av de mest haussade sektorerna, bioteknik, har rasat med över 20 procent från toppnivåerna på Nasdaq. En kraftig rekyl har redan ägt rum, och luften brukar inte pysa ur i ett svep. Toppar är ofta en process. Ta börstoppen 2007 då perioden april till juli markerade toppen i Sverige. I USA var det ungefär juni till oktober. ”Fyndköparna” kan snart vara tillbaka. Därför passar vi på Xact Bear och gör i stället ett intressant köp inför rapportperioden.

Det är läkemedelsjätten Astra­ Zeneca som åter tar plats i portföljen efter några månaders frånvaro. Kursen har fallit betänkligt utan andra nyheter än bioteknikraset i USA. Och det är snarast en fördel för Astra Zeneca eftersom potentiella förvärvsobjekt blir billigare. I den nedpressade kursen är inräknat inte bara framtida försäljningsras utan också all världens motgångar. Det krävs inga större glädjeämnen i rapporten 24 april för att få kursen att lyfta.

I förra veckan avskiljdes Mekonomens utdelning på 7 kronor per aktie, vilket adderade 4 200 kronor till kassan. För bättre jämförbarhet har vi tagit ner inköpskursen med 7 kronor. Vi har också justerat Marine Harvests kurs för den senaste NOK/SEK-kursen (1,0998).

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.