Positiv öppning väntas på börsen

Stockholmsbörsen såg på fredagsmorgonen ut att inleda dagen något lugnare än under torsdagens rekordstora ras, där OMXS30 föll hela 10,6 procent.

Europaterminerna pekade mot en positiv öppning, om än med relativt sett mindre indexförändringar än på torsdagen. Oljeterminerna har stigit något på morgonen, medan Asienbörserna har fallit.

Omkring klockan 8.30 hade terminerna för tyska DAX, franska CAC40 och brittiska FTSE100 stigit 1,5-2,5 procent, samtidigt som den amerikanska S&P 500-terminen stod på ett tydligt plus. Förhandeln hos IG pekade mot en något högre öppning för Stockholms OMXS30-index.

Fokus under dagen väntas fortsatt ligga på den inhemska och globala händelseutvecklingen kring pandemin covid-19. På torsdagskvällen meddelade den utbildningsminister Anna Ekström att de svenska skolorna än så länge inte kommer att stängas.

Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi har uppgett att Demokraterna och Vita huset närmat sig varandra gällande ett paket för att hantera coronavirusets effekter, enligt Reuters. Förslaget kan komma att presenteras på fredagen.

Bland enskilda svenska börsbolag har Peab fått en höjd rekommendation av SEB till köp, från tidigare behåll.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Swedbank till köp från behåll. Riktkursen har även höjts till 160 från 154 kronor. Bankaktien stängde på torsdagen vid 115 kronor.

Lundin Petroleum har uppgett att bolaget behåller sin föreslagna utdelning på 1:80 dollar per aktie, trots oljeprisraset.

Ett annat oljebolag, Maha Energy, bedömer att det givet nuvarande marknad kan möta alla sina framtida finansiella åtaganden, inklusive återbetalning av en obligation i maj nästa år.

Recyctec uppger att bolaget söker extern finansiering och det flaggar också för risk för kommande likviditetsbrist till följd av covid-19.

Clas Ohlsons styrelseordförande Kenneth Bengtsson har köpt 10.000 aktier i bolaget. Affären gjordes till en kurs strax över 76 kronor.

Fingerprint Cards storägare och styrelseordförande Johan Carlströmm har samtidigt fortsatt att köpa aktier – på torsdagen köpte han ytterligare 100.000 aktier till kursen 11:08 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.