”Potential i SCA-styckning”
– Vi investerar i värdeskapande bolag oavsett bransch. Vi har dock valt bort småbolagen, omkring hundra bolag, eftersom dessa generellt är förknippade med högre risk samtidigt som bolagen i allmänhet är mer svårbedömda.
– Vi sjösatte strategin hösten förra året och ”so far so good”. Vi jobbar metodiskt med att hitta bra bolag med långsiktig vinstpotential. Det ska vara lönsamma växande bolag med attraktiv värdering, som också kan uppvisa stark historik både finansiellt och operationellt. Det räcker inte med att de bara ser billiga ut i värderingen. Vi undviker också turnaround-kandidater, och då missar vi förstås en del bra resor, men risken är för stor. Vi investerar inte heller i bolag som är för svårbedömda, som exempelvis Telia Sonera där korruptionsanklagelserna skapar för stor osäkerhet. En del i strategin är att löpande träffa de bolag som vi investerar i, mest för att få en bekräftelse på att de gör vad de förväntas göra.
– Man kanske tror att marknaden alltid är perfekt, men så är det inte. Ta vinstvarningen från Skanska nyligen som tog marknaden på sängen. Det är ett bolag som vi undviker just för att det är för osäkert i vinstbedömningen.
– SCA har gjort rätt saker i sin hygiensatsning, trots de tidigare problemen på ledningsnivå. Det finns också en potential i en uppdelning av verksamheten i en skogs- och hygiendel. Atlas Copco har det tufft med råvarumarknaden, men det är ett bolag med bra kassaflöden, höga marginaler och en stark eftermarknad. H&M har en fantastisk affär, där man nu också är bra med på onlinemarknaden. Just nu påverkas bolaget negativt av en stark dollar, men det kommer att klinga av.
– Den amerikanska ekonomin vänder uppåt och EU går bättre. Tillväxten i Kina bromsar visserligen in, men sammantaget finns ingen stor makrooro. Vinstutvecklingen i börsbolagen ser god ut på sikt och aktier som tillgångsslag är väldigt intressant med de låga räntenivåerna. Lägger man till att direktavkastningen är hög så ser jag svackan på börsen mer som en möjlighet än ett hot. Min bästa gissning är att börsen slutar året med en uppgång på runt 10 procent. Högre räntor kan naturligtvis skaka om marknaden, men samtidigt är våra investeringar inte avhängiga vad som händer med de svenska korträntorna. Vi använder den amerikanska 30-åriga räntan som värderingsunderlag.
– Jag har jobbat med förvaltning sedan slutet av 1980-talet, huvudsakligen internationellt och i Europaförvaltning, en erfarenhet som är viktig inte minst för att identifiera bolag som är långsiktigt värdeskapande.
Peter van Berlekom
Förvaltar: Alfred Berg Sverige Plus A.
Förvaltat kapital: 430 miljoner kronor.
Utveckling i år: +10,2 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.