Flopp för Beowulfs komplexa kapitalanskaffning

Beowulf Minings kapitalanskaffning blev inte vad bolaget hoppades på. Totalt sett får de in 28,1 Mkr, jämfört med efterfrågade 59,1 Mkr. Den kombinerade teckningsgraden för de två erbjudanden som riktade sig till privatpersoner landade på 34,6% exklusive garanter.
Flopp för Beowulfs komplexa kapitalanskaffning - Beowulf VD Ed Bowie
Beowulf Mining får in 23,5 miljoner kronor netto från sin kapitalanskaffning. Till vänster VD Ed Bowie Foto: Beowulf Mining

Gruvutvecklingsbolaget Beowulf Mining har publicerat utfallet för sin kapitalanskaffning. Den bestod av en företrädesemission av depåbevis i Sverige, en emission i Storbritannien av aktier som var öppen för allmänheten samt en riktad emission av aktier, också i UK.

Depåbevisen handlas på Spotlight medan aktierna handlas på AIM-listan i Storbritannien.

Företrädesemissionen tecknades till 39% varav 36,3% tecknades med stöd av teckningsrätter och 2,7% utan. Emissionen var säkrad upp till 39,3% genom garantiåtaganden. Garanter tecknade därmed 0,3% av emissionen, varpå total teckningsgrad blev 39,3% och bruttolikviden 15 Mkr.

Den brittiska emissionen som var öppen för allmänheten tecknades till 16,9%. Merparten av de tecknade aktierna medför ingen likvid till Beowulf utan kvittas som ersättning för investerare som deltog i den riktade emissionen. Den riktade emissionen tecknades till 91% jämfört med den volym som ursprungligen angavs. Bruttolikviden från denna blev 12,8 Mkr.

Totalt sett handlar det om 28,1 Mkr (kontra 59,1 Mkr efterfrågat) och Beowulf får in 23,5 Mkr netto efter emissionskostnader om 4,6 Mkr.

Emissionsguiden hissade tidigare fem flaggor:

  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Stor rabatt (initialt)
  • Dåligt garantiupplägg
  • Rörig emissionsprocess
  • Bristfällig information

Två retroaktiva flaggor

Vi hissar även två flaggor retroaktivt. Den ena för ”Ej fulltecknad emission”, vars generella formulering lyder:

En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.

Under teckningsperioden handlades Beowulfs depåbevis mestadels med viss marginal över teckningskursen 1,40 kr. Mot sluttampen såg det dock svagare ut och depåbeviset stängde på 1,41 kr sista möjliga dag att teckna.

Utfallet innebär att Beowulfs kapitalbehov inte är löst, mer än kortsiktigt. 10 Mkr går till att återbetala ett brygglån. Uppskattningsvis kommer bolaget åter behöva fylla på kassan innan årets slut.

Den andra flaggan hissas eftersom Beowulfs depåbevis handlades ned till 1,39 kr under teckningsperioden.

Om teckningskursen inte ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Om aktien därtill handlas ned visar det på ett stort misstroende. 

Totalt antal flaggor för emissionen landade därmed på sju. Emissionsguiden sätter punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Läs även:

Fem flaggor i Beowulfs företrädesemission

Emissionsguiden inleder bevakning av Beowulfs företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Curasight