Red Valör: Konsensuspekt

Du bör nagelfara alla konsensuspekta påståenden innan du läggerdem till grund för din investeringsstrategi för det kommandehalvåret.

När hela marknaden är överens om någonting, blir det oftasttvärtom. Näckebros fräcka bud på Drott är bara det senasteexemplet. Analytikerskrået, placerarna, konsulterna, bedömarnaoch de andra myckentyckarna var helt överens. Den lillafastighetsbranschen stod inför en omstrukturering.

Inför den oundvikliga processen pekade man ut ett antal målbolag.Så kallas finansiellt svaga bolag med hög rabatt som borde bliuppköpta. För att göra kristallkulerevyn komplett utsågopinionen några tagare: bolag med gott om pengar som nog skullekunna plocka upp målbolagen till en rimlig penning. Allt var såglasklart enkelt, så oomkullrunkeligt logiskt, upphöjt frånmöjlighet till tidsfråga, att scenariet bara kunde gå åt fanders.Näckebro, det främsta målbolaget, reste sig på åtta, rundadeDrott – sin utvalde tillkommande – och bankade 10,7 procent avkapitalet och 44,6 procent av rösterna i dess bakhuvud. En kulidé, får Signaturen säga, även om många sportsmän ifinansbranschen tycker att det är fegt att användarösträttsskillnader på ett så överrumplande sätt.

Vad lär vi oss av detta? Någonting vi har sett och påpekat förutoch borde ha lärt oss mycket tidigare. När alltför mångaoffentligen är överens om hur någonting ska bli, blir det inteså, utan oftast tvärtom i stället.

Pehr Gyllenhammar var en lysande företagsledare.

Fastighetspriserna i Sverige 1990 var inte orimligt höga.Devalveringen 1992 kunde inte inträffa. Fastighetspriserna 1993skulle aldrig repa sig. Bankbranschen var och förblev uträknad.Skogspriserna skulle inte sluta stiga 1995. Aktiemarknaden varegentligen inte högt värderad i juni, bara anpassad till de lågaräntorna och de minskade riskpremierna, eftersom världen blivitmer stabil. Mer stabil??! Okej. Point taken, säger Du dig nu.Men vad har man för nytta av att kunna bevisa att historiskakonsensusuppfattningar inte höll? Att backa med backspegel ärinte en särskilt märkvärdig bedrift.

Nej, det du är intresserad av är: Vad kommer att hända härnästpå de marknader där jag investerar? Eller hur? Ledsen, men Valörvet inte. Och ingen annan heller. Däremot, och det är självapoängen, bör Du nagelfara alla konsensuspekta påståenden, inteminst de nedanstående innan du lägger dem till grund för dininvesteringsstrategi för det kommande halvåret:Börsen kommer att vara fortsatt dyster ett bra tag framöver.Oron i Asien är långt ifrån över. Oron i Ryssland har barabörjat. Räntorna kommer att falla i hela västvärlden, eftersomkonjunkturen blir så svag framöver. Börsen är inte längreövervärderad. Dessutom går den alltid upp på lång sikt, eftersomflödet till fonderna boomar. Men läget är nattsvart och detmåste bli fortsatt sämre innan det blir bättre. Telekomindustrinkommer, trots allt, att fortsätta att växa starkt.

Råvarupriserna kommer aldrig, aldrig någonsin att hämta sig igen.Sveriges Norgesmitta på valutamarknaden kommer att gå översnabbt. Åsbrink är i grund och botten en vettig person. Perssonär alldeles för smart (okej, här börjar konsensus falla på sinegen orimlighet, det medges) för att söka samarbete med vänstern,eftersom han inser att (även det nu en galopperande sanning, omän kanske inte så långsökt) den kommer att förstöra landetsekonomi och framtidsutsikter. Percy Barnevik är en långsiktigttänkande nationalhjälte. Lars Thunell är den ende som kan räddaS-E-Bankskoncernen. Marknaden har alltid rätt. Jag är,marginellt, men dock, klipskare än alla andra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.