Risken med kassaslukare

P/e-tal i all ära men det är via kassaflödet som kursbesvikelser bäst undviks.
Risken med kassaslukare - veckansdata_binary_6832404.jpg
Foto: Ågren Viktor

Skillnader mellan börsbolagens nettoresultat och kassaflöden – pengar in och ut – förklaras av så kallade periodiseringar. I teorin är periodiseringar redovisningens försök att intäktsboka och kostnadsföra när ekonomiska händelser sker.

I praktiken styrs de dock inte av ekonomisk verklighet utan av regelverk, och här kan det uppstå problem när tolkningen blir för aggressiv.

Amerikanska bolag vars resultat bestått av betydande periodiseringar snarare än kassa­flöden har underpresterat avkastningsmässigt på börsen. Motsatt förhållande gäller bolagen med betydande kassaflöden i förhållande till vinsten, dessa har överpresterat.

Affärsvärlden har studerat senaste tre årens historik för svenska börsbolag. I ”kassako”-gruppen är konsumentbolag överrepresenterade, däribland Cloetta, Electrolux, Oriflame och Thule, men även kostnadsjagande verkstads- och industribolag som ABB, Alfa Laval och Sandvik kvalar in.

”Kassaslukarna” innefattar renodlade tillväxtbolag, som Doro, Probi och Xvivo, samt förvärvare, som Cherry, Hexatronic, Lifco och Midsona. Alla har de gemensamt att de investerar mycket i tillväxt.

För att undvika framtida kursbesvikelser måste investerare i kassaslukare vara extra noggranna, inte minst med att syna hållbarheten i bolagens affär. Den försiktige kan hålla sig till kassaflödesstarka och lågvärderade bolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.