Så skulle kvotering av styrelse fungera

Könskvotering till bolagsstyrelser eller inte. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmanns utspel har gett nytt liv till debatten. Men ännu kvarstår många frågetecken innan vi kan följa i Norges fotspår och lagstifta i frågan.

Ett årligen återkommande vårtecken är nomineringen av styrelseledamöter till börsbolagens styrelser inför de bolagsstämmor som hålls längre fram på vårkanten. Och till denna nomineringsdiskussion hör också debatten om den ojämlika fördelningen av styrelseplatserna mellan kvinnor och män.

Nyligen var det Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann som blåste liv i farhågorna respektive förhoppningarna om en lag om könskvotering till bolagsstyrelserna. Hans uttalande har tolkats som att Moderaterna har gjort, eller i alla fall är på väg att göra, en total omsvängning i frågan. Att så skulle vara fallet har senare förnekats av statsminister Fredrik Reinfeldt, kanske mest pliktskyldigast för att övertyga de övriga regeringspartierna om att överenskommelsen om att nej till lagreglerad könskvotering fortfarande gäller.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här