SBI-LISTAN: Gammaldags handel

Fondbörsen vill inte släppa in handeln med SBI-aktier fullt uti sitt elektroniska system.

Handeln med SBI-aktier sker idag via telefon. Men HenrikAndersson, SBI:s grundare, ägare och VD, hoppas att SBI snartfår tillträde till börsens elektroniska handelssystem, SAX. Mendet ser ut som om han hoppas förgäves. Carl-Johan Högbom, viceVD och ansvarig för börshandeln, säger nämligen att det inte äraktuellt att släppa in SBI-aktier i SAX-systemet, åtminstoneinte för kontinuerlig handel.

SAX är börsens eget system, börsens unika konkurrensfördel ochvi vill inte hyra ut det till någon annan, säger Högbom. SBI harändå fått ett erbjudande från börsen. Det går ut på att SBI–aktier skulle handlas i SAX, men inte kontinuerligt, utan i ettså kallat call-system, där kurserna automatiskt matchas ettantal gånger per dag. Högbom säger att denna form av handel ärvanlig utomlands, men ännu inte har prövats i Sverige. Metodenpassar aktier med mindre omsättning. Även många av aktierna påOTC- och O-listan skulle lämpa sig för sådan handel, anserHögbom.

Men Henrik Andersson har avböjt erbjudandet. Han anser atthandeln i SBI-aktierna är för stor; det skulle bli inofficiellhandel mellan avstämningstidpunkterna i SAX. MäklareAffärsvärlden talat med håller med om den risken. Dessutom anserde att det finns risk för minskad likviditet. Dagens system meden fondkommissionär som garanterar handeln gör att SBI-aktiernaalltid är likvida.

Det enda som kan få in SBI-akterina i SAX-systemet är attbörsmedlemmarna kräver det, säger Högbom. Så Henrik Anderssonkanske borde bedriva sin lobbyverksamhet hos dem istället förhos börsledningen.

Även om SBI-aktierna inte kan handlas i SAX, har utvecklingenändå gått framåt det senaste halvåret. Tidigare måste varjemäklare ringa respektive market maker (den som ansvarar förhandeln i en aktie) och ta reda på köp- och säljkursen vid varjegivet tillfälle. SBI fick sin information endast en gång per dag,nämligen efter börsens stängning, då man fick ringa alla marketmakers och fråga om slutkurser och omsättningssiffror. Numerafinns priserna tillgängliga i både SIX och Reuters, system somalla aktiemäklare har tillgång till, genom programvaran SBI–prices. Här uppdateras kurser och omsättning kontinuerligt.Information om orderdjup saknas dock. För att få ett avslut tillstånd krävs fortfarande telefonkontakt mellan mäklaren som fåttett uppdrag och market makern. Vid en nyintroduktion fördelarden fondkommissionär som håller i introduktionen ofta en störreandel av aktierna till sina egna kunder. Det mesta av handelnsker därför, åtminstone till en början, hos introduktören/marketmakern själv. Eftersom handeln utanför SAX-systemet kräver merhantering, kostar den givetvis mer för fondkommissionärerna.Formerna för hur ersättningen tas ut varierar. Ett sätt är attmarket makern tar en fast avgift per månad av företaget. Ettannat är att handla i eget lager och göra arbitragevinster närköpkurserna överstiger säljkurserna. Denna typ avarbitragevinster har ibland kritiserats och antytts vara oetisk.Man kan dock säga att detta sätt att ta betalt ligger i marketmakerns funktion. Men eftersom systemet ändå kritiseras, finnsrisk för trovärdighetsproblem. Ytterligare ett sätt att tabetalt är genom ett relativt stort engångsbelopp vidnyemissioner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.