”Skanska vill göra en NCC”

Nervöst, nervöst. Svaga industrisiffror. Fladdrande oljepriser. Svaghetstecken i Kina. Stämningen bland vännerna är väsensskild jämfört med förra årets haussekänslor så här års.

– Det är en svårnavigerad börs med starka reaktioner på rapporterna. Minsta lilla avvikelse straffar aktierna. Kanske är jakten på högutdelare över nu, givet att utdelningsandelen redan ligger på höga nivåer. Om det ska bli ännu högre utdelningar framöver krävs vinsttillväxt och det är svårt att se i någon större skala givet nuvarande konjunktur, säger en hemköpt wallenbergare från Segers.

Ett par manschettknappar med monogram är mer optimistiska.

– Oljan har helt plötsligt blivit en ledande indikator för att börsen ska ner. Det är orimligt. Efterfrågan på olja stiger fortfarande med den historiska trenden. Allt handlar om utbud. Så länge den amerikanska sysselsättningen inte vänder ner är det köpläge på börsen, i synnerhet nu efter det kraftiga nedstället.

NCC krossade förväntningarna i rapporten förra veckan men vännerna förbryllas av utdelningen på 3 kronor.

– Mycket märkligt agerande att gå från 8 kronor i utdelning och sen annonsera helt tillbakadragen utdelning strax före jul. Och så nu detta. Styrelsen sänder ut riktigt konstiga signaler, säger en vasaloppsåkare som ligger i hårdträning med CCC 1000.

Fast en 50-miljonerkronorsvåning på Strandvägen har ögonen på att bostadsdelen ska knoppas av till ägarna.

– Det blir ett nytt JM, nästan lika stort och med något sämre marginaler. Marknadsvärdet efter noteringen blir en dryg tredjedel av NCC:s dryga 30 miljarder. Fast när de blir självständiga får ledningen och nya styrelsen ett annat fokus och de kommer ganska lätt putsa marginalerna på bosidan. Då kan de konkurrera med JM både i storlek och värdering och den potentialen i avknoppningen syns inte i NCC-kursen i dag.

Även konkurrenten Skanska följer NCC:s planer med största intresse.

– Bodelen matchar NCC:s, men det är en mycket mindre andel av koncernen. Om NCC:s avknoppning blir bra så gör Skanska samma sak. I koncernen i dag är den styvmoderligt behandlad och undervärderad, säger en nyinförskaffad Klara Lidén.

– Huvudägaren Industrivärdens Helena Stjernholm är väldigt angelägen att visa sig på styva linan i portföljbolagen och vill se strukturförändringar. Och ordföranden Fredrik Lundberg är fortfarande sur över att NCC har outperformat sedan han sålde och bettade på Skanska i stället.

Så ska vi räkna med att medicinteknikbolaget Getinge växer bra i Mellanöstern kommande år, enligt en bakad piggvar med grönkål från Oaxen. Kursrekylen efter det svaga bokslutet har gett ett bra köpläge.

– Bolaget var en av de största utställarna på den viktigaste branschmässan, Arab Health, i Dubai i förra veckan. Det gav avtryck i orderboken och det kommer synas framöver, säger fisken.

Det finns gott om förlorare på den svaga rubeln på Stockholmsbörsen. Men det finns även vinnare – som Kinneviks mångåriga jordbrukshaveri Black Earth Farming.

– Bolaget har kostnaderna i rubel samtidigt som spannmålspriserna i hög grad anpassar sig till de internationella marknadspriserna. Efter flera år av förluster är det nu p/e 5–6 på aktien. Ett givet papper i högriskportföljen, säger en morgonmacchiato på Sosta Bar.

Streetfashionhaveriet Wescs aktie har fått ordentlig fart sedan bolaget gjorde nyemission och förvärvet av The Shirt Factory gick i hamn. En skjortkonnässör är dock tveksam.

– Jag förstår inte hur kombinationen av ett dåligt bolag med ett halvdant ska kunna bli succé. Nuvarande värdering prisar dessutom in rätt hög lönsamhet. The Shirt Factorys historik imponerar inte. Det är inget Eton som EQT köpte i höstas. Eton är mer lönsamt, växer snabbare och är tio gånger större än The Shirt Factory.

Och så är ju skjortorna snyggare.

”Om NCC:s avknoppning blir bra så gör Skanska samma sak. I koncernen i dag är den styvmoderligt behandlad.”

Vad var det de sa?

Semlan: SCA:s Magnus Groth har kommit i gång bra efter skandalerna och rapporten blir stark, sa en semla från Wienerkonditoriet. Aktien toppade storbolagens vinnarlista efter rapporten.

Hummern: En färskkokt svensk hummer från Göta Fisk varnade i början av november för att M&A-hajpen närmade sig zenit och pekade specifikt ut varningsflaggan för Electrolux. Aktien är ner 25 procent sedan dess.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.